Het ideale kookboek: Veg!


Mijn zoektocht naar een goed kookboek met vegetarische recepten is lang geweest. Ieder boek dat ik tegenkwam, was het nét niet. Totdat ik Veg! in handen kreeg …

Foodie

Als foodie ben ik groot fan van verschillende kookprogramma’s, waaronder Saturday kitchen op BBC one, 24 Kitchen en Master Chef. De overheerlijke gerechten van The Hairy Bikers, Donna Hay, Rick Stein, Nigella Lawson, Danny Jansen, Mounir Toub en van vele anderen zijn voor mij een grote inspiratiebron. In mijn persoonlijke bibliotheek staat er een aardige collectie met kookboeken. Kookboeken van een typische omnivoor. En ik wilde het wel eens anders …

De zoektocht

Er komen tegenwoordig enorm veel kookboeken uit waar de nadruk gelegd wordt op duurzame voeding, omdat wij als consumenten daar veel aandacht aan besteden. Uitgevers spelen daar slim op in. Ik wilde graag samen met mijn huisgenoten vlees een beetje links laten liggen, maar dat leverde een volgend probleem op. Want hoe te koken als een onervaren vlees-etende vegetariër? Ik heb veel boeken doorspit en veel uitgeprobeerd, maar helaas, de carnivoor in ons werd niet gestild. Ik heb een tijdlang wat aangemodderd, totdat het boek Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall mij werd aanbevolen. Ja, zelfs een bibliothecaris laat zich van tijd tot tijd adviseren door derden :).

 

Helemaal om

Hugh Fearnley-Whittingstall slaat met het voorwoord de spijker op zijn kop: “Dit is een groentekookboek. Of het ook een vegetarisch kookboek is, hangt misschien af van jouw overtuigingen en keuzes. Het is niet geschreven door een vegetariër, of met de intentie jou te bekeren tot het vegetarisme”. Dit was het, ik was helemaal om, dit was precies wat ik zocht! Ik wilde niet helemaal van vlees/vis af, maar ook niet het gevoel hebben dat ik alleen maar groenten naar binnen werkte. De recepten zijn super simpel en heerlijk. Hij geeft suggesties mocht je een ingrediënt niet lusten of niet in huis hebben. Hij moedigt je aan te experimenten, je hoeft het recept niet precies te volgen, iets wat ik maar al te graag toepas. En … je mist het vlees gewoonweg niet. Briljant!

Whittingstall is bekend van de River Cottage, een Engels bedrijf dat zich inzet voor duurzaamheid op het gebied van voeding en alles daaromheen. Hij heeft tal van kookboeken op zijn naam staan waarmee hij prestigieuze  prijzen in de wacht heeft gesleept. Bekijk zijn filmpjes op Food Tube en laat je inspireren. Ben je om? Duik dan in zijn boeken.

kookboek  kookboek kookboek kookboek