De laatste e-reader in de bibliotheek

De laatste e-reader uit onze bibliotheek werd vorige week uitgeleend. Als hij wordt teruggebracht, zal ook dit laatste exemplaar uit de collectie verdwijnen.

Het begon voor de bibliotheek in 2007. We kochten als eerste bibliotheek twee exemplaren van de Iliad e-reader. Deze werd geproduceerd door een Canadees zusterbedrijf van Philips. Kostte destijds ongeveer € 700,-  per stuk. Eerst maakten we er zelf kennis mee: een nogal langzaam apparaat dat veel haperingen kende. Maar een scherm dat wel heel erg prettig leesbaar was. Net papier. E-books waren er in Nederland toen nauwelijks voor te koop. We gingen de Iliads uitlenen met een paar boeken die we downloadden van de Gutenberg website. Iets anders was er in Nederland nog niet. Uiteraard vroegen we wat mensen ervan vonden.

Hadden we aanvankelijk verwacht dat het apparaten waren voor zakenmensen, om in de trein lange stukken door te lezen, al snel gingen men vragen om thrillers en waargebeurde verhalen als e-book. En de mevrouw met slechte ogen vond het zo fijn om  de tekst te kunnen vergroten. Ja, e-books en e-readers zouden populair worden, dat hadden we snel door.

Betaalbare e-reader

In 2008 kwamen er betaalbare e-readers op de markt met namen als Cool-Er, BeBook en CyBook. Wij kochten ze en gingen ze uitlenen. Al snel ging een uitgever ons helpen aan boektitels die we op de apparaten mochten uitlenen.  Heel behulpzaam, maar het was een heel omslachtig systeem; voor de lener en voor ons.
Later in 2008 waren we de eerste Nederlandse bibliotheek die begon met het uitlenen van e-books via de Amerikaanse dienst Netlibrary.  Op termijn bleek dat geen succes. Door de onbekendheid van uitgevers met het fenomeen e-book en de angst voor piraterij bleef het aanbod klein.

1 september 2009 beschouw ik als de dag van de echte geboorte van het e-book in Nederland. Op die dag bracht Sony eindelijk de internationaal gewaardeerde Sony Reader Touch Edition op de Nederlandse markt. Ik had hem zelf al maanden van te voren gereserveerd voor de idiote prijs van € 300,-.

Al jaren daarvoor las ik her-en-der gedownloade e-books, of uit de verzameling door mijn vrouw zelf gedigitaliseerde oude science-fiction. Meestal pdf’s op een laptop. Heel onhandig en vermoeiend voor je armen, knieën en ogen. Maar een goed verhaal boeit altijd, op welke manier je het ook leest.  Via de bibliotheek had ik al vroeg kennis gemaakt met e-readers met een e-ink scherm, dus ik wist wat ik wilde. De Sony heb ik na vijf jaar vervangen door een Kobo Aura HD. Vanwege het scherpere beeld, de internetverbinding en de handige manier om boeken te kopen.

Makkelijker om e-books voor een e-reader te kopen

Door de jaren heen is het kopen van e-books goedkoper en eenvoudiger geworden. In veel gevallen is de ingewikkelde kopieerbeveiliging van Adobe vervangen door gebruiksvriendelijke ‘sociale drm’.  Door concurrentie tussen de grote winkels Bol, Kobo en Google is een e-book meestal wel ergens onder de € 10,- te koop. En de bibliotheek heeft natuurlijk een heel grote keuze aan e-books.  Jammer genoeg moeten bibliotheken wereldwijd leven met  Adobe DRM op de e-books. Het blijft voor sommigen een lastige hindernis, maar we bieden hulp via onder andere workshops.
Het platform waarop de Nederlandse bibliotheken e-books uitlenen is na een wankele start erg populair geworden. De meeste uitgevers stellen boeken voor uitlening ter beschikking.  Uiteraard tegen een vergoeding.

Nu verdwijnt de laatste e-reader uit onze collectie. We hadden ze om mensen kennis te laten maken met de technologie en het prettige scherm.  Tegenwoordig kan dat in vrijwel elke elektronicawinkel. Alle e-readers die we hadden zijn bij elkaar vele honderden keren uitgeleend. Ze hebben dus zeker een doel gediend. Een groot succes dus en door er al heel vroeg op te zitten hebben we laten zien niet bepaald ver achter de ontwikkelingen aan te hobbelen.

  • Boek
  • Boek
  • Boek