De leukste kinderuitjes voor in de zomervakantie!


Zomervakantie! Tijd voor leuke uitstapjes. Met de trein naar een andere stad reizen en een museum bezoeken? Misschien wel met opa of oma! De bieb heeft natuurlijk boeken, films of luistercd’s voor nog meer voor- en napret! Ik geef je hier een lijstje met de leukste kinderuitjes voor in de zomervakantie!

Zuiderzeemuseum

Dit is een geweldig kinderuitje: met je ouders, maar zeker ook met je opa of oma. Met de trein naar Enkhuizen en daarna met de museumboot naar het museum varen. Mooi weer maakt het wel af, want je loopt veel buiten. Maar er is ook een binnen-museum. Nagebouwde Zuiderzeestadjes, de was die ouderwets buiten hangt te wapperen, oude ambachten, je ziet het er allemaal. Het leuke is dat je bijna alles zelf kunt proberen: touwtje springen, maar ook in een regenton klimmen en daarmee rondlopen. Een klaslokaal van 1905 uit Kollum waar je met het hele gezin in de bankjes kunt zitten, je kunt verwonderen en natuurlijk foto’s kunt maken. Leuk om te weten is dat de film De scheepsjongens van Bontekoe voor een deel in het Zuiderzee is opgenomen.
Er is een mini-info boekje over het Zuiderzeemuseum. Al kun je natuurlijk ook de dvd De scheepsjongens van Bontekoe bekijken. Of het boek lezen!

Openlucht museum Arnhem

Vergelijkbaar is het Openluchtmuseum. Hier loop je rond in vroegere tijden. Je kunt in oude trams stappen die je naar de volgende halte vervoeren. Alle huizen, boerderijen, molens of zelfs arbeiderswoningen uit de Jordaan, steen voor steen overgebracht naar Arnhem, kun je van binnen bekijken. Binnen wordt levensecht uitgebeeld hoe het leven vroeger was: er lopen dieren, er zitten mensen wol te spinnen of manden te maken. In dit museum zul je je niet snel vervelen. En voor opa’s en oma’s is ook dit museum een bron van herkenning! Op 19 en 20 augustus is er het Oogstweekend en tot en met 10 september is er een voetbaltentoonstelling!

Scheepvaartmuseum

Ken je het scheepvaartmuseum in Amsterdam al? Vijfhonderd jaar maritieme geschiedenis in prikkelende en interactieve tentoonstellingen. Alleen de buitenkant is al prachtig om te zien. Het museum is gevestigd in het Zeemagazijn uit 1656. En ernaast ligt natuurlijk de replica van VOC-schip ‘Amsterdam’! Dat wil je natuurlijk bekijken. De ‘Walvisweken’ zijn in volle gang: je kunt zelfs op walvisexpeditie en met een bootje het water op! Zin om extra informatie te lezen? Ga dan eens op zoek naar deze boeken:
Het scheepvaartmuseum: verhalen over de zee in 100 iconen. In dit boek kun je de 100 topstukken uit het Scheepvaartmuseum nog eens bekijken!
– Op reis door Nederland: verhalen over Nederlands Wereld erfgoed van Arend van Dam. Hij vertelt op een leuke manier veel over onder andere de geschiedenis van Nederland en Amsterdam. In het Nederlands en het Engels.
– De dvd Michiel de Ruyter (12+ en 16+) is nog leuker en spannender als je in het Scheepvaartmuseum bent geweest of er nog naartoe gaat!

Tropenmuseum

Het Tropenmuseum gaat over mensen: mensen van allerlei culturen. En het probeert te verbinden, want iedereen is hetzelfde, ondanks dat we er verschillend uit zien. In het Tropenmuseum Junior kun je op reis naar ZieZo Marokko. Dit is een bijzondere belevingsreis door Marokko, waar je kennismaakt met het land, de gebruiken, geuren, kleuren en ook zelf aan de slag gaat met onder andere mozaïek en kalligrafie. Wegens grote belangstelling moet je een ticket reserveren!

In de zomervakantie wordt ook gewerkt aan het Tapijt voor Vrede.

Nederlands instituut voor Beeld en Geluid

In Hilversum vind je het media-instituut van Nederland: Beeld en Geluid. In dit museum kun je je met gemak een dag amuseren. Voor ouderen is het een feest van herkenning als zij hun favoriete filmbeelden van vroeger kunnen bekijken. Kinderen komen volop aan hun trekken en komen alles te weten over de geschiedenis van de media, maar ook over de modernste snufjes op het gebied van beeld en geluid. De hele vakantie is er ‘Maaklab’, in samenwerking met het Klokhuis. Je kunt er knutselen met gereedschappen uit het Klokhuis, maar je kunt er ook vlogs en animaties maken. Op woensdag en zaterdag is er ‘Letterkunst’ en maak je je eigen alfabet. Meer weten? Lees dan Het Klokhuisboek over het Nederlands Wereld Erfgoed eens. Hierin kun je lezen over alles wat Nederland zo bijzonder maakt: de gebieden en gebouwen op de Wereld Erfgoed lijst. En misschien ga je dan wel wéér op stap!

Wat is jouw favoriete uitje? Laat het ons weten!