De leukste (winterse) uitjes in de voorjaarsvakantie!

De voorjaarsvakantie begint morgen voor veel kinderen. Dit jaar winterse taferelen met vorst en sneeuw in het vooruitzicht. Heerlijk om er op uit te gaan: de leukste uitjes voor buiten of binnen!

Winterse temperaturen

Dit jaar geen voorjaarsgevoel in de krokusvakantie; we blijven namelijk in winterse sferen. En dat betekent een grote kans op schaatsen! Dat kan op opgespoten ijsbanen, zoals bij Handbalvereniging Najaden in Almere Haven. Maar misschien lukt het ook wel op de natuurijsbaan van onze eigen ASV (Almeerse schaatsvereniging) in het Fanny Blankers-Koen park. Check de websites of de ijsbanen geopend zijn!

Olympisch stadion

De afgelopen weken hebben we genoten van het schaatsen tijdens de Olympische winterspelen in Korea. Om af te kicken is een bezoek aan het Olympisch Stadion in Amsterdam misschien een aanrader? Tot en met 28 februari kun je schaatsen op de coolste ijsbaan van Nederland. Op maandag 26 februari om 18.00 uur wordt het team NL onthaald op de coolste baan van Nederland. Alle sporters waar we de afgelopen weken zo van hebben genoten kunnen we dan toejuichen! Klik hier voor reserveringen.

Winter Dinoland

Tot en met 4 maart kun je in Zwolle nog naar Winter Dinoland. Hier kun je op T-Rexpeditie, een interactieve tentoonstelling i.s.m museum Naturalis. Alles over de Tyrannosaurus Rex. De rest van Dinoland is nog in winterse sferen. Het boek van Daan Remmerts de Vries ‘T.Rex Trix in Naturalis’ (2016, zilveren griffel) is een aanrader voor TRex liefhebbers!

Charlotte Dematons in het Kinderboekenmuseum

Een echte aanrader deze vakantie is het Kinderboekenmuseum. Zij hebben tot en met 4 maart een prachtige tentoonstelling over de Nederlandse illustrator Charlotte Dematons. Zij is bekend van de sprookjesachtige en zeer gedetailleerde tekeningen in de boeken ‘Nederland’ (ook heel geschikt voor Nederlandse nieuwkomers!), ‘De gele ballon’, ‘Alleen op de wereld’ en ‘Grimm’, volledige uitgave van de 200 sprookjes.

Je kunt 100 originele tekeningen bekijken in het museum. Daarnaast is er van alles te doen en te beleven. Er zijn dagelijks vertelvoorstellingen waar in Caja’s sprookjesshow de sprookjes van Grimm tot leven komen. Ook kun je levende verhalen maken: met tekeningen van Charlotte Dematons maak je samen je verhaal. En in de workshop ‘Kijk ‘ns?’ Maak je een kijkdoos van jouw eigen straat aan de hand van tekeningen uit het boek Nederland. Ik ga zeker kijken naar de tekeningen van mijn favoriete illustrator!

voorjaarsvakantie

Nijntje en Dick Bruna

Op 16 februari 2017 overleed Dick Bruna. Iets meer dan een jaar geleden dus. Nog niet in het Nijntje Museum in Utrecht geweest?  Voor peuters en kleuters is dit een bijzonder uitje. Het is alsof je rondloopt in een Nijntje boekje.
Het Centraal Museum in Utrecht heeft een permanente tentoonstelling: Atelier Dick Bruna. De werkplek van deze schrijver op een zolder in Utrecht is hier te bekijken. Je komt hier dichtbij de omgeving waarin Bruna jarenlang elke dag gewerkt heeft aan Nijntje en andere onvergetelijke illustraties. Met ‘Nijntje in het museum’ kun je een bezoek aan het museum voorbereiden.

voorjaarsvakantie

Zuiderzeemuseum

Met dit prachtige heldere winterse weer is het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een feest om naar toe te gaan. Hier kan heerlijk geknutseld worden. Gekoppeld aan de tentoonstelling Ambacht in dracht kun je een canvas tasje bestempelen met een oude blokdruktechniek. Ook kun je in 3D een Faceboat bouwen van zeildoek, die je natuurlijk mee naar mag huis nemen. Deze activiteit is gekoppeld aan Studio ZZM, waar oude ambachten nieuw leven wordt ingeblazen.

Kinderpersbureau

Is het te koud om buiten te zijn en wil je weten hoe het is om journalist te zijn? Dan kun je terecht in het museum voor beeld en geluid. In de voorjaarsvakantie is er het Kinderpersbureau. Hier kun je van alles doen en beleven rondom het journalistieke vak. Interviewen, opnames maken enz. Je kunt reserveren voor een plekje waarbij je aan de slag gaat met Bart Meijer (Klokhuis) en Simone Weimans (NOS journaal). Je kunt ze alles vragen wat je maar weten wilt! Zeker gaan dus!

Geitenboerderij

Tot slot nog mijn persoonlijke favoriet, waar je altijd blij vandaan komt. Dat is namelijk De geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. Op de Ridammerhoeve  kun je naar hartenlust genieten van alle geiten en kleine geitjes die er rondlopen in een landelijke omgeving. Je kunt een flesje geitenmelk geven aan de kleine geitjes, kuikentjes los zien rondlopen achter hun moeder aan in het hooi en heerlijk tussen de dieren zijn. Vergeet na al deze pret niet een geitenijsje te eten of warme chocolademelk te drinken van geitenmelk. Heerlijk!

Wat is jouw favoriete uitje voor de voorjaarsvakantie? Laat het ons weten!