De mens achter de Human Library in Almere

Polly Rademaker is het gezicht achter Europe Direct Almere, bibliothecaris én verantwoordelijk voor The Human Library. Human Library? Je leest het goed: een bieb in de vorm van een mens! In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen! Interessante mensen die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Ik vroeg Polly naar haar motieven om dit evenement in de nieuwe bibliotheek te organiseren.

Waarom organiseer je een Human Library in Almere?

Almere is een jonge gemeente met een grote diversiteit aan inwoners. Door die diversiteit loop je tegen vooroordelen, discriminatie, stereotypen en buitensluiting aan. Het inspireert me om daar met de Human Library een kleine verandering in aan te kunnen aanbrengen. Onbekend maakt onbemind. Juist door met elkaar in gesprek te gaan open je deuren en maak je het leven mooier. “Verdiep en luister naar elkaar, zonder te oordelen. Dat zou toch prachtig zijn?”

Wat is het leukst aan het organiseren van een Human Library?

De ontmoeting met mooie en interessante mensen die je anders niet ontmoet. Door de gesprekken leer en groei je en maak je je eigen leven intenser.

Wat hoop je dat de Human Library oplevert?

Ik hoop dat de bezoekers blij zijn met deze kans om te spreken met mensen die buiten hun eigen comfortzone vallen en dat de gesprekken met respect en interesse verlopen.

Wat is tot nu toe je meest leerzame en waardevolle ervaring of levensles tijdens het organiseren van de Human Library?

De meest waardevolle ervaring is voor mij om te zien en te merken hoe bijzonder het is als mensen zich voor je openstellen en hun verhaal vertellen. Van ieder gesprek leer je en groei je in je eigen leven. Het laat zien dat als je kwetsbaar durft te zijn, je begrip terug krijgt. Het blijft bijzonder hoe mensen situaties en vooroordelen in hun leven een plek geven.

Wat wil je lezers meegeven?

Kom langs op zaterdag 9 december en ga in gesprek met de ‘levende boeken’. Laat je verrassen, sta open en laat je meevoeren in de oprechtheid van het levende boek.

Wat wil je in de toekomst verder nog bereiken?

Volgend jaar weer een Human Library!

The Human Library vindt plaats op 9 december 2017 in de nieuwe bibliotheek Stad. Aanvang 12.00 uur, toegang gratis.