Doe jij mee met de nieuwe Pubquiz?

De pubquiz, een gat in de markt voor de quizliefhebbers. Google het woord en je wordt verblijd met cafeetjes die een zeer gezellige avond garanderen. Met een drankje erbij wordt nog gezelliger … Ook in de nieuwe bibliotheek organiseren we een pubquiz. Doe jij ook een keer mee?

Slim, slimmer, slimst

Ik moet bekennen dat ik een nerd ben als het gaat om quizen. Ik ben gek op programma’s zoals De slimste mens, Twee voor twaalf en Per seconde wijzer. Een avondje op de bank mijn brein kraken, dat is echt iets voor mij. Dit kan tegenwoordig ook in een café en zélfs in de nieuwe bibliotheek. Maar dan wel met echt publiek erbij, dus niet stoer in je eentje de antwoorden roepen naar de tv.

Populair

De pubquiz werd in Groot Brittannië geïntroduceerd in de jaren ’70 om op stille avonden de tent vol te krijgen met publiek. De populariteit steeg en verspreidde zich langzaam maar zeker. Struin eens een keer op internet en je vindt in elke stad en dorp wel een gelegenheid waar je een pubquiz kunt doen. Soms in het Engels, erg handig voor toeristen die even het niet meer weten. Maar het kan dus ook erg handig zijn voor degene die zijn Engels willen bijspijkeren. Ik denk meteen aan Boom Chacagoin Amsterdam; gewoonweg hilarisch. Er schijnen heuse toernooien georganiseerd te worden, zowel nationaal als internationaal. In ons landje heb je in het zuiden de ZNQK: het Zuid Nederlandse Quiz Kampioenschap, maar ook in de rest van het land lust men er wel pap van.

Winst?

Het is de bedoeling om met een groepje de wedstrijd in te gaan en het op te nemen tegen de anderen. Men verzint een leuke deelnemersnaam (brainbusters of brainatackers, lijken mij gave namen) en geeft antwoorden op vragen die kunnen variëren van triviale entertainment tot aan culturele onderwerpen zoals literatuur, kunst, film enz. Bij sommige pubquizen is er ook een zogenaamde ‘tactiele ronde’, waarbij er bijvoorbeeld de naam van tien soorten chips, koekjes, snoepjes of iets anders geraden moet worden. Er zijn ook nog arrangementen waarbij je na elke ronde een deel van je diner voorgeschoteld krijgt. Zie het maar als een soort van beloning, je betaalt er wel wat voor.

Maar het maakt niet uit, je krijgt er een gezellige avond voor terug. Tenzij je het opneemt tegen je aartsvijand en je vastbesloten bent die genadeloos ten onder te laten gaan … De quizmaster leidt het spel en hulpmiddelen zoals smartphone e.d. zijn ten strengste verboden. Dus degenen die alles, maar dan ook echt alles op het net opzoeken, vallen meteen door de mand!

De nieuwe Pubquiz

Quizmasters Merel en Frank testen in vier rondes je kennis over film, kunst & cultuur, literatuur en muziek. Stel een team samen van twee tot vijf personen en ga de culturele competitie aan. Zien we je daar? Kaarten zijn hier te krijgen.

Alvast een voorproefje? Doe de quiz!

Doe de test en kom erachter?

de eerstvolgende pubquiz is op 5 april!