De invloed van Apollo 11


Op 20 juli is het exact 50 jaar geleden dat de eerste mens voet op de Maan zette. In 1969 bereikte de belangrijkste ruimtemissie met Apollo 11 haar doel. De beelden van deze missie gingen de hele wereld over. Iedereen leefde mee met de drie astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins.

Grootse prestatie

Nu 50 jaar later is er meer dan 11.000 uur aan geluidsopnames en herontdekt beeldmateriaal gevonden. De documentaire Apollo 11 bestaat uit digitaal gerestaureerd beeldmateriaal en de kijker wordt opnieuw meegevoerd naar deze historische missie. De film neemt de kijker rechtstreeks mee naar het hart van de meest gevierde missie van NASA. Dé missie die Neil Armstrong en Buzz Aldrin tot internationale helden maakte. Aldrin en Armstrong daalden in de maanlander Eagle af naar het maanoppervlak. Collins bleef achter in het ruimtevaartuig Columbia dat rond de maan cirkelde. Armstrong was commandant van de Apollo 11 en de aangewezen persoon om als eerste mens voet op de Maan te zetten.

De rest is inmiddels geschiedenis. Het zien van de documentaire Apollo 11 is een spectaculaire herbeleving van de gedenkwaardige dagen en uren in juli 1969, toen de mensheid een gigantische sprong in de toekomst maakte. Je bekijkt de beelden vanuit het oogpunt van de astronauten, het team in Mission Control en de miljoenen toeschouwers.

Mythische proporties

President John F. Kennedy drukte in 1961 zijn wens uit om nog in de jaren ’60 mensen op de maan te laten landen:

“I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the Moon and returning him safely to the Earth”.

De Apollo 11-missie heeft, misschien mede door deze uitspraak, een mythische status. André Kuipers noemt het “misschien wel de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van de mensheid”. Onze eerste stapjes in een onmetelijke speeltuin waar we nog niet onze spreekwoordelijke voetafdruk hebben achtergelaten. Daarom is het des te opmerkelijker dat het materiaal zo lang vergeten bleef. Al is het natuurlijk geen toeval dat de documentaire juist nu verschijnt, in het jaar van de vijftigste verjaardag van die legendarische giant leap for mankind. 

Spanning

Maar wat valt er 50 jaar na dato nog te melden over deze mythische maanmissie? Misschien niet veel, is ook de conclusie na het zien van deze documentaire. Maar er valt vooral nog héél veel te voelen en te zien, vooral voor alle generaties die deze missie niet hebben meegemaakt. Het resultaat van regisseur Todd Douglas Miller staat als een huis. Door het besluit alleen te varen op haarscherp gerestaureerd archiefmateriaal en dat als één narratief te monteren, is de ervaring net als een loeispannende speelfilm. De zenuwen van de astronauten, het besef dat de reis drijft op decennia oude techniek, waarbij een lostrillend schroefje dodelijke gevolgen kan hebben, het teamwork: je hart maakt overuren. Ook al weet je als kijker precies hoe de missie afloopt, toch is deze herbeleving zo spannend dat je continue op het puntje van je stoel zit.

“Prachtige beelden en onvoorstelbaar spannend, juist omdat je weet dat het 100% echt is.” – Govert Schilling

Van onschatbare waarde

Je kunt je na afloop bijna niet voorstellen dat we dit historische evenement uit 1969 voldoende op waarde hebben geschat zónder Millers Apollo 11. Bij het zien van deze documentaire staat de kijker weer stil bij het feit hoe opzienbarend en belangrijk deze prestatie is geweest voor talloze studies en onderzoeken. Van zonnepanelen tot mobiele apparatuur, van krasvrije brilglazen tot MRI-scans, van waterfilters tot elektrische schroevendraaiers en van babyvoeding tot de oorthermometer. De NASA en vooral het succes van de Apollo 11-missie heeft ons dagelijks leven langzaamaan verandert en verrijkt, zonder dat wij daar überhaupt bij stil staan.

Op het grote doek

De oude opgepoetste beelden herzien, of zelfs deze beelden voor het eerst zien, blijft adembenemend en spectaculair. Pas als je Apollo 11 op het grote doek ziet, ervaar je als kijker hoe belangrijk deze missie is geweest. De kwaliteit van de beelden is verbluffend. Nu is het wachten op de eerste menselijke voet op planeet Mars, maar of wij dat nog meemaken …?

Apollo 11 won op het Sundance Film Festival 2019 de Documentary Special Jury Award for Editing. En de film is natuurlijk te zien in ons filmhuis. Klik op de link om kaartjes te bestellen.