De Oscars van 2017

Hét hoogtepunt van de filmwereld is de jaarlijkse uitreiking van de Academy Awards of Merit, oftewel de Oscars. De meest toonaangevende filmprijs ter wereld. Het winnen van een Oscar betekent dat je je sporen voorgoed hebt verdiend in de filmwereld en Hollywood. Menig groot acteur, actrice en regisseur won ooit dit wereldberoemde en wereldwijd begeerde beeldje. En iedereen wil hem ook winnen. Het betekent veel om een Oscar op de schoorsteenmantel hebben te staan.

Immense zaal

Dit jaar vindt de 89ste uitreiking van de Oscars plaats op 26 februari in Hollywood Los Angeles, het epicentrum van de wereldwijde filmindustrie. Het theater waar het spektakel plaatsvindt is het Dolby Theatre, voorheen bekend als het Kodak Theatre. En zelden zal de immense zaal gevuld zijn met zoveel acteurs, actrices, regisseurs en andere mensen uit de filmindustrie. Veel filmsterren uit Hollywood zijn weer aanwezig, hopend dat zij een gouden Oscarbeeldje in de wacht slepen. De show wordt uitgezonden op ABC en de presentatie is voor de eerste keer in handen van de Amerikaanse talkshow host Jimmy Kimmel.

Oscars

Miljoenen kijkers

De uitreiking van de Oscars wordt wereldwijd uitgezonden en er kijken steevast vele miljoenen mensen naar dit spektakel. In Nederland worden de Oscar-uitreikingen ditmaal live op televisie uitgezonden door Net5 tussen 2.30 en 6.00 uur ‘s nachts. Ben je geen nachtbraker: op Net5 is op maandag om 17.00 uur een samenvatting van de uitreiking te zien. Online zijn er ook meerdere websites waar je de uitreiking live kunt volgen.

De nominaties

Grote favoriet bij deze editie van de Academy Awards is de filmmusical ‘La La Land’ die een recordaantal van veertien nominaties op zak heeft. De film evenaarde daarmee het record van ‘All About Eve’ (1950) en ‘Titanic’ (1997). Bij de Golden Globes viel ‘La La Land’ – geregisseerd door Damien Chazzelle – veelvuldig in de prijzen. Alle signalen wijzen erop dat de film ook meerdere Oscars gaat winnen. Hoofdpersonen Sebastian (Ryan Gosling) en Mia (Emma Stone) komen nader tot elkaar door een gemeenschappelijk verlangen: dat te doen waar ze van houden. Als het succes dan op de loer ligt, wordt het tweetal geconfronteerd met keuzes die hun relatie doen wankelen en hun dromen op het spel zetten. Een heerlijke film! Regisseur Chazelle blaast op betoverende wijze nieuw leven in de klassieke Hollywoodfilm.

Oscars

Moonlight

Het voortreffelijke drama ‘Moonlight’ en de sciencefictionfilm ‘Arrival’ volgen met beiden acht nominaties. ‘Moonlight’ van regisseur Barry Jenkins draait om de kindertijd, pubertijd en de volwassen tijd van een Afro-Amerikaanse man die tussen de drugsverslaafden probeert te overleven in de binnenstad van Miami. Doordat de hoofdpersoon iedere periode wordt gespeeld door een andere acteur lijkt het net of je naar drie verschillende films kijkt. In de kindertijd wordt Little gespeeld door Alex R. Hibbert en als puber zien we Ashton Sanders als Chiron. De volwassene genaamd Black wordt sterk gespeeld door Trevante Rhodes.  Een bijzondere zoektocht naar identiteit met vrijwel alleen Afro-Amerikanen. Na kritiek op de overwegend blanke Oscarwinnaars, lijkt de organisatie dit jaar moeite te hebben gedaan om de lijst met genomineerden zo divers mogelijk te maken.

Arrival

In sciencefictionfilm ‘Arrival’ wordt, na een landing van buitenaardse wezens op onze planeet, taalkundige Louis (Amy Adams) gerekruteerd door de Amerikaanse overheid om de bedoelingen van de aliens te ontcijferen. Hierbij ontraadselt ze een groot mysterie. Regisseur Denis Villeneuve heeft misschien wel één van de beste sciencefictionfilms van de laatste tien jaar gemaakt.

Red turtle

Een opvallende nominatie is weggelegd voor de Nederlandse animatiefilm ‘The Red Turtle’. Deze film van regisseur Michael Dudok de Wit gaat over een man op een onbewoond eiland die een mysterieuze schildpad tegenkomt. In de gehele film wordt niet gesproken. De film won ook al een prijs op het filmfestival van Cannes. Paul Verhoeven,  die met zijn Franstalige film ‘Elle’ een Golden Globe won, is niet genomineerd. Hoofdrolspeelster Isabelle Huppert is dat wel in de categorie beste actrice.

Oscarfeitjes

De succesvolste persoon uit de historie van de Academy Awards is Walt Disney. Hij won een recordaantal van 26 Oscars, waarvan 22 gewone Oscars en vier ere-Oscars. De succesvolste films waren ‘Ben Hur’ (1959), ‘Titanic’ (1997) en ‘The Lord of the Rings: Return of the King’ (2004). Deze drie films slaagden erin om in één jaar elf Oscars te winnen.

24 categorieën

Er worden Oscars uitgedeeld in zo’n 24 categorieën. Waaronder Oscars voor:
– de beste film
– beste acteur en actrice
– beste regisseur
– beste aangepast scenario
– beste production design
– beste camerawerk
– beste geluid
– beste korte animatiefilm
– beste originele muziek en origineel nummer
– beste montage,
– beste mannelijke en vrouwelijke bijrol
– beste visuele effecten
– origineelste scenario
– beste documentaire en beste korte documentaire
– beste niet-Engelstalige film
– beste geluidseffecten
– beste kostuumontwerp
– beste grime en haarstijl
– beste korte speelfilm
– beste animatiefilm

Het beeldje zelf

Waar het uiteindelijk om draait, is natuurlijk de Oscar, oftewel de Academy Award. Het gouden beeldje is 35,1 centimeter groot en weegt 3,8 kilogram. Overigens is de term gouden beeldje niet helemaal correct. Een Oscar bestaat namelijk grotendeels uit tin (92,5 procent). Andere gebruikte metalen zijn antimoon (5%) en koper (2,5). Slechts de buitenkant is een dun laagje 24-karaats goud. Tijdens het vervaardigen van de beeldjes worden ze namelijk in goud gedompeld. Het beeldje stelt een naakte ridder voor die de wacht houdt op een filmrol met vijf spaken. De vijf spaken vertegenwoordigen de beroepen van mensen die deze prijs kunnen winnen: acteurs, schrijvers, producers, technici en regisseurs.

Oscars

Academy Awards

De Academy Awards bestaan sinds 1929. Deze filmprijzen zijn een initiatief van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). In 1927 opgericht door 36 van de machtigste mannen in Hollywood. De organisatie stelde zich ten doel ‘de kunst en wetenschap van de film’ op alle terreinen te stimuleren. Dat betekent dat ze kennis en geld investeert in technisch onderzoek en de verbetering van filmmateriaal en filmmethoden. De organisatie heeft anno 2017 ruim 6.000 leden. Die leden kiezen jaarlijks wie de Academy Awards winnen.

Uitzondering

Wat betreft de nominaties stelt de huidige regeling dat een film in het kalenderjaar voorafgaand aan de uitreikingsceremonie in première moet zijn gegaan om in aanmerking te kunnen komen voor de Academy Award. Alleen voor de categorie ‘Beste buitenlandse film’ wordt een uitzondering gemaakt. De film moet de lengte van een speelfilm hebben, wat wordt gedefinieerd als 40 minuten of langer. Enige uitzonderingen zijn de prijzen voor beste korte film.

Kleinschalige gebeurtenis?

In 1929 was de eerste uitreiking van de Academy Awards nog een kleinschalige gebeurtenis, die plaatsvond tijdens een feestelijke brunch. In latere jaren is de ceremonie van de Academy Awards echter uitgegroeid tot één van de grootste mondiale media-evenementen. Over de herkomst van de naam ‘Oscar’ doen verschillende verhalen de ronde, maar de meest waarschijnlijke (en simpele) is dat de bibliothecaresse van de Academy, ene Margaret Herrick, begin jaren 30 opmerkte dat het beeldje erg veel op haar oom Oscar leek.

Oorsprong

Oorspronkelijk waren de Oscars vooral op de studio’s gericht, ter meerdere eer en glorie van het systeem dat in de jaren ’30 en ’40 haar hoogtijdagen beleefde. Met de komst van supersterren die in hun eentje een film tot een hit kunnen maken, werd de Academy Award al meer een strijd om populariteit. Tegenwoordig volgt de toekenning van de Oscars een meer politieke strategie. Iedereen met een lange staat van dienst die nog geen Oscar heeft gewonnen, maakt kans op het beeldje. De Oscar is de belichaming van de Amerikaanse droom. Het is het grootste, meest toonaangevende en meest prestigieuze filmevenement ter wereld. Tot diep in India kijken mensen naar de uitreiking en zelfs vanuit Afghanistan komen filmmakers naar de ceremonie. Op Oscaravond draait de wereld even alleen om die gouden mannetjes én de hele meute opgedofte en afgestofte helden van het witte doek. Is de wereld voor even één.

En, ga jij ook kijken? Wat is jouw favoriete film? Laat het weten in de comments!