De pennen zijn geslepen

Vanaf donderdag 27 oktober start een nieuw reality-programma. Via NPO volgen we zeven mensen in een villa. Het klinkt als een variant op Utopolis, maar dit programma is de eerste literaire competitie op televisie: ‘De pennen zijn geslepen‘.

TV-programma & schrijfwedstrijd

Voordat de deelnemers beginnen met schrijven, leren ze eerst een heleboel over moordwapens, lijken en spooronderzoek. De jury bestaat uit Saskia Noort en literair agenten Paul Sebes en Willem Bisseling.  Zij onderwijzen en beoordelen de deelnemers op hun thrillerschrijfels. Elke aflevering valt er een deelnemer af en degene die na zeven weken als winnaar uit de bus komt, wint een boekcontract.

De zeven geselecteerde bekende Nederlanders zijn bij het grote publiek niet allemaal even bekend. Het lijstje in orde van bekendheid:

 1. Arnold Karskens
  Oorlogsverslaggever. Hij heeft al wat non-fictie boeken op zijn naam staan. Hij heeft al in vele spannende situaties gezeten. Heeft hij een streepje voor op de rest?
 2. Monic Hendrickx
  Actrice in onder andere ‘Penoza’ en heeft al vier gouden kalveren op haar naam staan. Blinkt zij ook uit in het schrijvers vak?
 3. Gerda Havertong
  Iedereen die ooit Sesamstraat gekeken heeft weet wie dit is. Schrijft ze net zo goed als zij kan vertellen?
 4. Kees Moeliker
  Als bioloog heeft hij al vele interessante artikelen geschreven. Ook wel bekend als de ‘eendenman’ dankzij zijn verhaal over homoseksuele necrofilie bij de eend. Weet hij ook boeiend te schrijven over moord en doodslag?
 5. Tinkebell
  Kunstenares. Heeft een lugubere daad op haar naam staan. Zij maakte van haar eigen kat een handtas. Kan zij ook een spannend fictie verhaal schrijven?
 6. Hans Ubbink
  Modeontwerper. Kan hij zijn creativiteit ook vormgeven in boekvorm?
 7. Steven Pont
  Heeft al jarenlang ervaring als oud-onderwijzer, ontwikkelingspsycholoog, systeemtherapeut en mediator.

de pennen zijn geslepen

Gelijktijdig met het programma krijgt schrijftalent in Nederland ook de kans om te laten zien wat zíj kan. Wil je meedoen? Schrijf een superspannende inleidende alinea van 150 woorden. Uit alle inzendingen worden tien kandidaten gekozen die hun alinea tot een kort verhaal mogen schrijven. Klik hier voor meer informatie.

Schrijvende BN-ers

Bovengenoemde BN-ers zijn niet de eersten die zijn gaan schrijven. Kim van Kooten heeft na haar succesvolle scripts ook een roman geschreven: ‘Lieveling’. Gebaseerd op het levensverhaal van een goede vriendin vertelt van Kooten over kindermisbruik.  Pepijn Lanen van De Jeugd van Tegenwoordig heeft zijn creativiteit met woorden omgezet in ‘Naamloos’. Een rauwe vertelling over het leven van een naamloze dertiger.  Astronaut André Kuipers heeft zijn spannende ruimte-avontuur ook voor kinderen begrijpelijk gemaakt. In zijn kinderboek ‘André het astronautje’ zoekt kleine André uit waar de maan van gemaakt is. Ik ben benieuwd wat voor bloedstollende verhalen  deze groep Bekende Nederlanders  gaat schrijven. Kijken jullie mee?

 • Boek
 • Boek
 • Boek