De Prijs van de Jonge Jury 2017 voor Mel Wallis de Vries!

Afgelopen woensdag werd de winnaar van de Jonge Jury prijs bekend gemaakt. Met het boek Schuld won Mel Wallis de Vries deze prijs voor het beste boek voor jongeren voor de vijfde keer!

Jonge Jury

De Jonge Jury is een leesbevorderingsproject voor de onderbouw van de middelbare school. Jongeren van 12 tot 16 jaar worden een half jaar lang gestimuleerd de nieuwste boeken te lezen en hun stem uit te brengen op hun favoriete boek.

Prijs van de Jonge Jury

De prijs van de Jonge Jury wordt sinds 1998 uitgereikt. Met het boek Schuld won Mel Wallis de Vries deze prijs nu even vaak als Carry Slee en Francine Oomen. In de lijst met winnaars op Wikipedia staan ook J.K. Rowling, Caja Cazemier, Maren Stoffels (twee keer) en Rob Ruggenberg. Zo zie je in één oogopslag welke boeken populair zijn onder jongeren.

Genomineerd

Genomineerd voor de Jonge Jury prijs waren dit jaar Carry Slee met Kapot, Rob Ruggenberg met Haaieneiland en dus Schuld van Mel Wallis de Vries. 13.000 jongeren brachten dit jaar hun stem uit.

Nicci French van de jeugdliteratuur

Mel Wallis de Vries won eerder de prijs van de Jonge Jury met Shock, Wreed, Klem en Vals. Het zijn allemaal jeugdthrillers. Mel Wallis de Vries wordt ook wel de Nicci French van de jeugdliteratuur genoemd. (NBD Biblion.)

Jonge Jury Debuutprijs

Sinds 2004 wordt ook de Jonge Jury Debuutprijs uitgereikt. Welke debutant kreeg de meeste stemmen? Dat was dit jaar Anouk Saleming met Paradise Now.

Zelfmoord

Het thema in het boek Schuld is zelfmoord door pesten, een actueel onderwerp. Drie Amsterdamse meisjes plegen kort achter elkaar zelfmoord. Er lijkt geen verband te zijn. Tess, net nieuw in Amsterdam, krijgt een briefje ‘jij bent de volgende’. Op Instagram lijkt ze aanwijzingen te vinden en ze gaat op onderzoek uit. Bloedstollend spannend en de emoties van de hoofdpersonen zijn levensecht.

Ook mee stemmen?

Vanaf september staat er weer een tafel met nieuwe Jonge Jury boeken 2018 klaar op de Jeugd van Tegenwoordig Achterbank in bibliotheek Stad! Ook kun je je aanmelden voor het Jonge Jury Boekgenootschap 2018. Dan bepaal je in grote mate mee wat jongeren in heel Nederland gaan lezen!

En, ga jij het boek van Mel Wallis de Vries lezen?