De ultieme challenge van Almere

Hoewel de triatlon van Almere ‘Challenge Almere-Amsterdam‘ wordt genoemd, zetten de deelnemers geen stap in Amsterdam zelf. De naam is dan misschien een beetje verwarrend, de historie van dit evenement is dat zeker niet! Deze triatlon bestaat al meer dan 30 jaar! Het is zelfs één van de oudste van de wereld met een lange afstand uitdaging. De Challenge Almere-Amsterdam is een aantrekkelijke race voor alle atleten, maar welk parcours leggen zij eigenlijk af?

Weerwater

Het startsein van de triatlon wordt gegeven op de esplanade in Almere Stad, naast de schouwburg van Almere. Iedereen begint tegelijkertijd aan de race, wat betekent dat het begin nogal chaotisch is. De meeste deelnemers zullen proberen een koppositie in te nemen zodat ze niet voor de voeten gelopen worden, of in dit geval voor de voeten gezwommen worden. Het eerste onderdeel is namelijk zwemmen. De lang-afstand-atleten moeten 3.8 kilometer zwemmen. Het heet niet voor niets ‘lange afstand’ …! Het gaat om twee rondes in het Weerwater. De atleten die de halve afstand afleggen hoeven maar één ronde te doen. Op deze kaart is goed te zien hoe het parcours eruit ziet voor zwemmen; het is de blauwe lijn in het Weerwater.

Parcours Triatlon Almere op een kaart

Klik op de afbeelding voor een vergrootte kaart

Even langs Lelystad

Het tweede onderdeel van de triatlon is fietsen. Als deelnemer kom je net uit het water, waarna je meteen de fiets op mag. Als je dacht dat 1.9 kilometer al veel was, dan sla je stijl achterover van het aantal kilometers dat er gefietst moet worden. De fietsers moeten 180 kilometer afleggen (90 km voor de halve afstand deelnemers)! Eigenlijk hoort het helemaal niet zo verrassend te zijn, ten slotte is het een triatlon. De doorgewinterde triatlon-deelnemers zijn het allemaal wel gewend.

De rit brengt deelnemers van Almere Haven naar Lelystad en terug. De heenweg gaat langs het Gooimeer, Ijmeer en Markermeer, waar wind zeker een grote factor zal spelen. Vlak na het bereiken van Lelystad gaan de fietsers al snel inlands, langs de Oostvaardersplassen (een geweldig mooi natuurgebied!) en een groot windmolengebied. De fietsers komen zelfs nog bijna in Zeewolde! Ten slotte komen de fietsers weer aan in Almere Haven, waarna de lange afstand deelnemers nog een ronde doen en de halve afstand deelnemers richting de esplanade gaan om met het derde en laatste onderdeel te beginnen.

Fietsroute Triatlon Almere

Klik op de afbeelding voor een vergootte kaart

Weer Weerwater

Nadat de fietsers zijn aangekomen op de esplanade in Almere, mogen ze beginnen met hardlopen. Op dit punt in de triatlon hebben de meeste deelnemers al langer dan 5 uur hard moeten werken. Toch zullen ze nog een paar uur door moeten zetten om de finishlijn te halen. Het Weerwater speelt weer een belangrijke rol in dit onderdeel, aangezien de deelnemers rondjes om dit meer zullen rennen. Bij de lange afstand gaat het om zes rondjes Weerwater van elk 7 kilometer, voor de halve afstand zijn dit drie rondjes. De hardlooproute brengt de renners van kleine natuurgebieden naar de moderne gebouwen van Almere Stad. De route is de rode lijn die te zien is op de eerste afbeelding.

Gezien de uitputting die eraan vooraf ging, zal dit onderdeel de zwaarste zijn van de hele triatlon. Maar het is het allemaal waard! De ontlading en voldoening van het behalen van de triatlon zal minstens zo groot zijn als de uitputtingsslag die de ‘Challenge Almere-Amsterdam’ heet. Meedoen aan de triatlon verdient al respect, maar het behalen van de triatlon is een mijlpaal op zich. Succes voor iedereen die meedoet aan de triatlon van Almere, ik juich jullie aan de zijlijn wel toe 😉

 

  • Boek
  • Boek
  • Boek