Virtual Reality: de virtuele wereld wordt steeds echter


De virtuele 3D wereld komt er aan. Gamen, een huis ontwerpen of een kloppend hart ontleden; het is allemaal al mogelijk. De techniek hierachter is Virtual Reality (VR). Maar wat is VR dan eigenlijk en wat betekent dit voor ons?

Waar we vroeger duidelijk het verschil zagen tussen digitale en echte dingen, gaat dat in de toekomst steeds lastiger worden. Virtual reality belooft al jaren groot te worden, maar was vaak meer een gimmick dan nuttig. Daar lijkt nu verandering in te komen.

Virtual Reality

Maar wat is Virtual Reality (VR) dan eigenlijk? Simpel gezegd is het een door een computer gemaakte digitale wereld die levensecht lijkt. Headsets zoals de Oculus Rift en HTC Vive gebruiken beeld en geluid om je zintuigen te foppen. Dat doen ze tegenwoordig zo goed dat veel situaties in een virtuele wereld hetzelfde ervaren worden als in de echte wereld. Perfect is het nog niet,  want je kunt namelijk nog behoorlijk duizelig en misselijk worden van een VR headset. Dit komt omdat het getoonde beeld niet exact overeenkomt met wat je evenwichtsorgaan ervaart.

Virtual Reality

Augmented en Mixed Reality

In tegenstelling tot virtual reality toont augmented reality (AR) de echte wereld in combinatie met de virtuele wereld. Zo is het mogelijk om een mannetje over je tafel heen te laten lopen en aliens uit de muur te laten kruipen.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=pLd9WPlaMpY?rel=0&controls=0]

Microsoft’s HoloLens is één van de geavanceerdste AR (of Mixed Reality) headsets van het moment. Het leuke aan dit apparaat is dat je niet alleen digitale objecten in je huiskamer kunt zien, maar er ook nog mee kan interacteren. Denk aan het verplaatsen van een blokje tot het neerschieten van de eerder genoemde alien. Deze mix van echt, virtueel en interactie wordt Mixed Reality genoemd. De techniek is nog lang niet perfect, maar de eerste stappen zijn gezet.

Een hoop termen; virtual, augmented en mixed reality. Je zult ze steeds vaker horen, dus goed om ze nu alvast te oefenen!