Kunstenaar Derk Müller en zijn geld …


Het dagelijks leven en hoe wij daarmee omgaan is de grootste inspiratie voor Derk Müller. Met zijn werk ‘Grape Tree’, waar hij van een bakje druiven kunst weet te maken of letterlijk een ‘Bench on a Canvas’ maakte, trok hij mijn aandacht. Hij creëert beelden met een veilig gevoel, maar zorgt er ook voor dat het beeld niet direct spreekt als kunstobject. Waar het ene beeld de absurditeit benadrukt, is een ander beeld weer heel vanzelfsprekend. Op humoristische en speelse wijze weet hij de kijker op een dwaalspoor te zetten, te verrassen en leert hij ons hoe alledaags materiaal op een andere manier beleefd kan worden.

Zijn werk is nu te bewonderen in de nieuwe bibliotheek, in deze blog vertelt hij ons hoe hij als kunstenaar belachelijk veel geld verdiende.

Geld maken

Vroeger dacht ik, net als veel mensen om mij heen, dat een kunstenaar weinig tot geen geld heeft. Betaald wordt door de overheid en zichzelf in een studio opsluit. Prettig gestoord, een beetje eng en eigenlijk altijd onder invloed. Nú weet ik het zeker …

In 2019 studeerde ik af van de kunstacademie ArtEZ in Arnhem. Er stond mij een spannende tijd te wachten. Als kersverse alumni word je in het diepe gegooid. Elke uitnodiging om te komen exposeren moet je zelf beantwoorden. Je moet zelf beslissen wat je gaat exposeren en je moet zelf de contracten doorlezen en ondertekenen. In de tijd op de kunstacademie heb je met niks van dit alles te maken. Bij elke beweging die je op de academie maakt krijg je – vaak ongevraagd – feedback. Je mag het zo vaak als je wil ‘opnieuw doen’ en het motto van ArtEZ is daarom ook: “Ever tried ever failed no matter try again fail again fail better”. Maar probeer eens te falen bij je belastingaangifte, of tijdens het ondertekenen van een belangrijk contract …

Wat je wil

Onrealistisch, zo zal ik mijn tijd op de kunstacademie beschrijven. Ik noem het onrealistisch omdat er niks anders op de wereld bestaat wat je dezelfde vrijheid kan geven als een kunstacademie. In vier jaar tijd leer je jezelf zo erg vervelen, dat je wel moet werken. Een halve dag per week filosofie, een aantal gesprekken met docenten en daarnaast totale vrijheid om te doen en laten wat je wil. En laat dat ‘wat je wil’ nou net het moeilijkste zijn van de hele opleiding.

Rijker dan ooit

Ik wilde money-talk, dus voor mijn afstudeerwerk liet ik 200 posters printen, allemaal met een opdruk van € 25,-. Ze hadden het formaat van een pallet en ik verkocht de posters voor – je raadt het al – vijfentwintig euro per stuk. Ik verkocht ze niet met het doel ze te verkopen. Sterker nog, ik had nog nooit gedacht aan het feit dat ook maar iemand interesse had in het kopen van mijn kunst. Maar, ik was rijker dan ooit. Ik had in een klap 200 keer € 25,-. Niet te gebruiken als echt geld, niet met economische waarde, maar gewoon tweehonderd posters met de opdruk van vijfentwintig euro. Ik wilde het laten zien, aan iedereen. Deelde het op sociale media en werd door meerdere plaatsen uitgenodigd om dit werk te exposeren.

Rebel

Ook de nieuwe bibliotheek in Almere bood mij de kans om kunst te tonen, ‘Rebellen en Dwarsdenkers’ was het thema van de expositie. Hier toonde ik een aantal werken, waaronder 3 posters van € 25,-. Na een aantal weken brak de coronacrisis uit en kon niemand het werk meer fysiek zien. In een kleine week was ik niet meer de rijke man met 200 posters van vijfentwintig euro. Maar ik was een kunstenaar, met weinig geld, levend op geld van de overheid in quarantaine op zijn studio. Prettig gestoord, een beetje eng, en eigenlijk ook altijd onder invloed van de kunst om mij heen.

… en dat maakt helemaal niks uit

-Derk Müller, www.derkmuller.com

Oja, en mocht je nou toch denken: “Wat kan ik voor je doen?”. Koop dan eens een kunstwerk. Vertrouw mij, kunstenaars doen hun uiterste best de samenleving van morgen vorm te geven, te inspireren en vooral zich rijk te voelen.