Fantastische fantasy


Het maken van een fantasy film is lastig. Hoe zorg je er voor dat elven, dwergen, trollen, en andere wezens realistisch op het beeld komen? Hoe laat je een geheel ander universum tot leven komen? Het zijn kwesties waar veel creativiteit en inspiratie voor nodig is, maar ook digitale animatie. Digitale animatie speelt een grote rol in de fantasy films van tegenwoordig. Met de huidige techniek kunnen computers zulke realistische voorstellingen maken, dat het steeds makkelijker wordt om fantasie werkelijkheid te maken. 

Stop motion

Het fantasy genre heeft altijd al bestaan in de filmwereld, maar toen bestond digitale animatie nog niet. Hoe kregen ze het dan toch voor elkaar om monsters in beweging te brengen op het witte doek? Het antwoord is stop-motion. Door steeds een minimale verandering in voorwerpen of personen aan te brengen in een scene en je speelt die scenes achter elkaar af, lijkt het alsof die simpele voorwerpen uit zichzelf bewegen. Misschien wel één van de meest bekende voorbeelden hiervan is die van de skeletten uit de klassieker Jason and the Argonauts.

https://www.youtube.com/watch?v=MOZK4MiIMZM

Computer generated imagery

Tegenwoordig hebben we digitale animatie, in het specifiek CGI (computer generated imagery). We zijn ver gekomen, want het verschil met vroeger is gigantisch. Sterker nog, de digitale animatie van tegenwoordig lijkt wel echt! Doctor Strange, de nieuwste Marvel film, laat in volle glorie zien wat mogelijk is. Van een zwevende cape tot hele gebouwen die in elkaar vouwen, het is een genot voor het oog. CGI wordt ook in grote mate toegepast in games. Zo zijn de trailers van het bekende spel World of Warcraft zo indrukwekkend, dat er een hele film van is gekomen. Het succes van deze film was voor een groot gedeelte afhankelijk van de digitale animatie, ten slotte was de helft van de cast een Orc!

Digitale animatie in de toekomst

Naarmate digitale animatie steeds geavanceerder wordt, is het nog maar de vraag of acteurs überhaupt nodig zijn. Hebben we over 50 jaar alleen nog maar stemacteurs nodig , of is er zelfs dan al de mogelijkheid om stemmen na te bootsen? Hoe dan ook, daar hoeven we ons op dit moment nog niet zo druk over te maken. Laten we vooral genieten van wat CGI te bieden heeft de komende jaren. Dit jaar kunnen we in ieder geval nog genieten van de opvolger van de Harry Potter reeks: Fantastic beasts and where to find them.

 

 

  • Boek
  • Boek
  • Boek