Dit wist je nog niet over Annie M.G. Schmidt


Wie dacht dat het bij de boeken van Annie M.G. Schmidt ophield, heeft het fout. Voor dit artikel heb ik het internet afgespeurd naar enkele leuke weetjes over de dame in kwestie.

Waar staan de letters M.G. voor?

Graag had ik een inspirerende betekenis willen opschrijven, maar in werkelijkheid is het iets minder spannend. Het zijn namelijk de twee overige namen van haar. Volledig heet ze: Anna Maria Geertruida Schmidt. Haar naam staat met M.G. op haar boeken omdat er in haar tijd al een schrijver was met de naam A. Schmidt. Ze is geboren in Kapelle op 20 mei 1911 en is een dag na haar verjaardag in 1995 op 84-jarige leeftijd overleden.

Annie M.G. Schmidt was bibliothecaris

Dit verbaasde me als medewerker van de bibliotheek eigenlijk best wel. Nooit had ik geweten dat we collega’s hadden kunnen zijn. Ze heeft een aantal jaren als bibliothecaris gewerkt in Amsterdam en Vlissingen en was directrice van de bibliotheek in Vlissingen. Hulde voor Annie.

Eerste werk werd gepubliceerd in een tijdschrift

Het succes van Annie M.G. Schmidt komt niet zo maar uit de lucht vallen. Haar eerste echte gepubliceerde werk als schrijfster waren twee gedichten in het tijdschrift: ‘Opwaartse wegen’.

Indrukwekkende prijzenkast

Met 14 gewonnen prijzen heeft Annie M.G. Schmidt een indrukwekkende prijzenkast. De eerste officiële prijs ontving ze in 1957 en de laatste in 2008, dit was de John Kraaijkamp Musical Award. Hieronder een overzicht met alle bekende prijzen.

1957 Het Beste Kinderboek – Wiplala
1964 Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur – Voor al haar werk
1971 Zilveren Griffel – Minoes
1972 Zilveren Griffel – Pluk van de Petteflet
1974 Edmond Hustinxprijs – Voor al haar toneelwerk
1981 Gouden Griffel – Otje
1981 Cestoda-prijs
1987 Constantijn Huygensprijs – voor al haar werk
1988 Hans Christian Andersenprijs
1988 Publieksprijs voor het Nederlandse Boek – voor al haar gedichten en verzen
1991 Publieksprijs voor het Nederlandse Boek – voor al haar kinder- en jeugdboeken
1996 Venz-Kinderboekenprijs – Beestenboel
2005 Prijs van de Nederlandse Kinderjury (6-9 jaar) – Pluk redt de dieren
2008 John Kraaijkamp Musical Award – voor al haar werk

Is dit alles?

Er zijn ongetwijfeld meer weetjes over Annie M.G. Schmidt, daar twijfel ik niet aan. Wil je zelf een leuk weetje delen, dan kan dit in de reacties.