Moeite met lezen? Kom naar de bieb!


Als leesmoeder heb ik diverse kinderen meegemaakt met een hekel aan lezen. Heel bijzonder was het om te zien hoe deze kinderen zich toch, stuk voor stuk, ontwikkelden tot enthousiaste lezers! Wat regelmatig oefenen al niet doet! Maar ook gevorderde lezers en leesfanaten kunnen leesproblemen hebben. Wat niet iedereen weet is dat de bibliotheek voor (bijna) iedereen een oplossing heeft!

dyslexie of leesproblemen

Oplossingen voor beginnende lezers en mensen met dyslexie

Voor beginnende lezers heeft de bibliotheek op de jeugdafdeling een leesmethode die aansluit bij de basisscholen. Kinderen die niet goed mee kunnen komen op school kunnen in de bibliotheek terecht op het Makkelijk Lezen Plein. Daar staan ook boeken gedrukt in een speciaal dyslexielettertype. Lezen blijft natuurlijk lastig voor mensen met dyslexie, maar toch wordt het dan makkelijker. Handige websites voor kinderen met leesproblemen zijn passendlezen.nl (met luisterboeken, Daisy-roms en leestips) en makkelijklezenplein.nl (veel tips voor kinderen en ouders). Wat ook enorm helpt is om elke dag een stukje te lezen in een boek van jouw niveau.  Dit is vooral in de schoolvakantie erg belangrijk want dan kun je na de vakantie veel beter meekomen in de klas. De bibliotheek organiseert elke tweede dinsdag van de maand een speciaal dyslexie  spreekuur in de nieuwe bibliotheek, speciaal voor ouders met kinderen die dyslectisch zijn.

dyslexie of leesproblemen

Ik wil lezen!

Zelf ben ik dol op lezen. Ik moet er niet aandenken dat ik dat niet meer zou kunnen doen. Gelukkig worden er steeds meer oplossingen bedacht om te kunnen (blijven) lezen. Zo wordt lezen voor iedereen een feestje!

Koffer met leeshulpmiddelen

Wat vast niet iedereen weet, is dat de nieuwe bibliotheek beschikt over een koffer met allerlei leeshulpmiddelen. Ik wist het ook niet voor ik dit blog ging schrijven. Wat zit er dan in zo’n koffer? Een bureaulamp met speciale daglichtlamp, een bladzijdeloep wideview met lees-en muziekstandaard die 1.8 maal vergroot, verder verschillende leeslinialen en leesloepen die de tekst vergroten. Daarnaast zit er nog een Daisy-speler in voor het afspelen van daisy-roms. Vraag een bibliothecaris er maar eens naar.

Een leespen?

Verder bestaat er ook een Readingpen. Dat is een scanner in penformaat die tekst voorleest. Handig bij het oefenen en lezen van moeilijke woorden. Deze slimme leespen herkent woorden en spreekt ze uit. Verder kan dit handige apparaatje spellen en woorden uitleggen, Engelse woorden vertalen en hij onthoudt woorden die je geoefend hebt.

Of gebruik gewoon een app

Iedereen met een leesbeperking kan bovendien via de Daisylezer app luisteren naar audioboeken, audiokranten en audiotijdschriften van Passend Lezen. Dan heb je geen Daisy-speler nodig. Je kunt ook een groot aantal luisterboeken gratis downloaden via de LuisterBieb app.

Grote letters

De bibliotheek beschikt ook over een flinke collectie grote letterboeken. Die zijn niet alleen handig voor (oudere) mensen die wat slechter kunnen zien. Ook als je zonder bril in je bed voor het slapen wat wil lezen zijn ze ideaal. Mensen die zeer slecht kunnen zien/blind zijn hebben nog meer mogelijkheden via de bibliotheekservice Passend lezen. Daar is het mogelijk te kiezen voor Audiolezen, Braillelezen, Letterlezen en Combilezen. Combilezen is een combinatie van braille en verschillende stoffen en materialen om te voelen wat je leest. Iets nieuws is Karaokelezen, dan loopt er een karaokebalkje mee met de tekst en hoor je gelijk wat je leest. Lezen kan dus echt altijd! Ik wens iedereen heel veel leesplezier!

 

dyslexie of leesproblemen