Een analoge treinreis mét boek: gratis reizen op 18 maart!

Ik heb een problematische relatie met mijn telefoon. Het ding is nooit buiten een straal van een meter van me verwijderd. En waarom zou ik ook eigenlijk anders doen? Ik loop zelden een concert mis, omdat ik mijn favoriete bands op de voet volg op Facebook. Via Whatsapp en Messenger houd ik contact en spreek ik af met vrienden en familie. Daarnaast heb je natuurlijk nog de bekende datingapps met het vlammetje en de cirkel, en natuurlijk mijn goede vriend Spotify. Allemaal super handig! Ik zou alleen liegen dat ik m’n telefoon slechts voor functionele doeleinden inzet. Zo volg ik bijvoorbeeld op Instagram een account waarop iemand elke dag een taartje aansnijdt. Op de een of andere manier heeft dit een hypnotiserende werking, vooral in mijn treinreis op weg naar huis.

Analoog?

Laatst was mijn Iphone leeg (snik) en moest ik de treinreis analoog doorbrengen. Ik voelde me helemaal hip, want tegenwoordig hoor ik steeds meer van mijn leeftijdsgenoten terugverlangen naar de goede oude tijd van de Nokia. Niet dat iemand van hen ook daadwerkelijk hun smartphone wegdoet, maar dat terzijde. Toch was het een goed moment van (zelf)reflectie. Los van het gemis van mijn muziek was het zo slecht nog niet! Terwijl ik een hardnekkig fantoomvibratiesyndroom onderdrukte, pakte ik een boek uit mijn tas dat ik toevallig die middag had geleend bij de bieb. De dagen erna gebruikte ik mijn treinreis om dat boek uit te lezen.

Gratis reizen …

De combinatie boek en trein is in het kader van Boekenweek helemaal actueel! Volgens NS is lezen een van de favoriete tijdsbestedingen van reizigers en bovendien een belangrijke bezigheid. Ze werken daarom samen met de Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) om lezen van boeken (in de trein) te bevorderen. Zo kun je bijvoorbeeld op 18 maart gratis reizen met het Boekenweekgeschenk Gezien de feiten van Griet Op de Beeck, dat je gratis ontvangt bij besteding van € 12,50 in de boekwinkel.
Deze week staat de nieuwe bibliotheek nog in het teken van de Boekenweek. Het hot topic is ‘natuur’ en liefhebbers hiervan kunnen hun hart onder meer ophalen bij de displays Actueel en de Doorkijk. Als je toch op de Doorkijk bent, kun je ook gelijk even de nieuwe expositie ‘Gewoon Natuur’ checken!