Met andermans ogen …: een wereld van herkenning

Mijn vader zei vroeger altijd dat ik met een boer moest trouwen. Lekker op het platteland met koeien knuffelen en flink aanpoten. Geen ‘last’ van andere mensen, want daar was ik volgens hem niet zo goed mee … Iets te bot en te direct. Inmiddels ben ik (denk ik?) op sociaal vlak aardig opgedroogd. Zo verwart men mijn warrigheid vaak met humor en dat pakt meestal positief uit. Bovendien gaat niemand dood aan een ongemakkelijke stilte, toch?

Converseren?

Toch zou ik willen stellen dat menselijke sociale interactie een aparte tak van sport is. Om een gesprek vlekkeloos te laten verlopen heb je enorm veel kennis en kunde nodig. Je moet je conversatiepartner goed inschatten en een foutje is zo gemaakt. Voor je het weet heb je ruzie met de hele familie of heb je onbedoeld twee collega’s tegen elkaar uitgespeeld. Een wijze les die ik persoonlijk heb geleerd is: eerst observeren en dan converseren. Iedereen is anders en kijkt ook anders naar mij. Voorzichtigheid is geboden om ongemakkelijke situaties te voorkomen (aldus mijn vader), maar deze situaties kunnen ook erg vormend zijn (aldus mijn moeder).

Observeren!

Enfin, door de jaren heen heb ik een hoop geobserveerd. Soms in familiaire setting (kerstdiner) of tijdens werkaangelegenheden (lunchpauze), maar ook gewoon in de urban jungle van de stad waar ik op een zonnige dag graag groepjes en individuen waarneem. Mensen zijn enorm interessant, zowel de mainstream groepen als de tegendraadse individuen. Nu lijk ik misschien een vreemde vogel, maar dat valt best mee. Andere mensen (op gepaste afstand) beter leren kennen kan je blik enorm verruimen!

Met andermans ogen …

Real-life observeren is niet de enige manier om meer te weten te komen over anderen. Je kunt ook (figuurlijk) in de huid van iemand anders kruipen door een boek te lezen. Sommige (fictieve) personages zorgden bij mij bijvoorbeeld voor herkenning (er zijn meer mensen raar!), terwijl anderen een wereld voor mij openden omdat ze zo van mij verschilden. Zo dachten ook de bedenkers van de campagne Lees met andermans ogen, die onder meer een lijst opstelden van 180 boeken waarin je wordt meegesleept naar een (on)herkenbare wereld. Als lezer kun je zelf ook leestips aandragen die jouw zienswijze hebben veranderd.

In de nieuwe bibliotheek kun je op dit moment ook lezen met andermans ogen. Kijk bij het display actueel! Welk boek heeft jouw blik op een ander of op de wereld veranderd?