Esther Jacobs over: ‘Wat als de digitale wereld instort?’


We kunnen eigenlijk niet meer zonder; internet, computers, mobiele telefonie en social media. Maar de vele hacks, Ddos-aanvallen en de privacy-schending op bijvoorbeeld Facebook, geven toch te denken. Wat als dit alles nu eens wegvalt? Wat als onze digitale wereld instort? Ik stelde deze vraag ook aan Esther Jacobs, digitale nomade, spreker en schrijver. Zij werkt en woont over de hele wereld, de digitale wereld is de hare.

Digitale Nomade?

Esther is digitale nomade. Ze heeft deze term en deze manier van werken en leven waarschijnlijk uitgevonden. Eigenlijk omdat ze wel moest, júist vanwege haar manier van leven. Het begon een aantal jaar geleden toen ze haar huis kwijtraakte doordat ze teveel reisde. Ze werd uit Nederland ontslagen en verloor al haar rechten, maar niet haar plichten … Ze besloot de situatie om te draaien en als digitale nomade door het leven te gaan. Wat een digitale nomade is? Iemand die zijn of haar werk verdeelt over verschillende plekken in de wereld. Ze reizen veel, hebben verschillende woonplekken en zijn vooral ook afhankelijk van de digitale wereld. Hun werk speelt zich daar namelijk voor een groot deel af. Maar wat nu als deze digitale wereld instort? Wat als er geen Facebook of Instagram is? Geen e-mail. Wat als je computer crasht? Hoe ga je daar als digitale nomade mee om?

“Externe omstandigheden veranderen constant; we kunnen ze vaak niet beïnvloeden. Steek je energie daarom in datgene waar je wél controle over hebt. Accepteer de situatie zoals hij is, gebruik wat je hebt en ga op zoek naar de kansen. Dat is de ondernemers mindset. Zo bereik je maximale resultaten in jouw organisatie en in je leven.”

Esther Jacobs

Snel schakelen

“Het hele leven is inmiddels digitaal. Ik maak veel back-ups en bewaar mijn documenten op verschillende plekken, zoals in iCloud, Dropbox, Evernote, Webmail en Google drive. Als er iets wegvalt, heb ik dus nog andere plekken waar het is opgeslagen. Maar als de gehele digitale wereld zou instorten, dan heb ik een groot probleem. Ik bedacht me alleen wel, dat ik dan natuurlijk niet de enige ben. De wereld zoals we die nu kennen, zou ophouden te bestaan. We moeten dan een heel andere manier van communiceren, werken en misschien zelfs wel (over)leven bedenken. Als digitale nomade heb ik dan misschien wel een voorsprong. Ik ben al flexibeler dan andere mensen, omdat dit mijn leven is. Snel schakelen en een oplossing vinden, een andere manier. Maar ideaal zal het natuurlijk niet zijn.”

Esther Jabobs

Lokale storing?

“Als er nu ergens een flinke storing is, dan wacht ik rustig af en ga ik ervan uit dat als alles het weer doet, ik ook mijn bestanden gewoon weer terug heb. Bovendien zijn er dan nog andere kanalen die ik kan inzetten. Als Facebook of Instagram eruit ligt, maak ik me niet druk. Dat komt wel weer goed. En dan nog: er is altijd wel een kanaal dat het dan wél doet. Ik kan dan nog mailen of bellen!”

Computer is een middel

“Mijn computer is een middel om toegang te krijgen tot al mijn bestanden die in de cloud staan. Dat ik overal bij kan en altijd verschillende opties heb, is voor mij van groot belang. Ik geniet heel erg van het feit dat ik digitaal, wanneer ik maar wil, waar ik maar wil, toegang heb tot mijn bestanden. Bang voor misbruik, schending van privacy of gehackt worden ben ik niet. Ik geniet meer van de voordelen van het digitale leven, dan dat ik bang ben voor de nadelen ervan. Zo sta ik in het leven.”

Wat zou jij doen als de digitale wereld instort? We zijn benieuwd!

Naschrift
Zoals het een echte digitale nomade betaamt: op het moment dat ik Esther wat vragen wilde stellen, zat ze in Griekenland. Ze beantwoordde mijn vragen door een gesproken bericht te sturen. Op de achtergrond hoorde ik de geluiden van de zee. Heerlijk!