Even voorstellen: facilitair medewerker Germain

De nieuwe bibliotheek Stad is gevestigd in een gebouw van omvang. Het spreekt voor zich dat er veel komt kijken bij de dagelijkse gang van zaken. Maar wie zorgt er nu iedere dag weer voor dat alles werkt zoals het hoort te werken? Dat de koffie en thee klaar staan wanneer een zaal gereserveerd is? Zomaar wat voorbeelden van de werkzaamheden die worden gedaan door Germain, onze facilitair medewerker, en zijn collega’s.

Germain is onderdeel van een team facilitair medewerkers en we stellen hem dan ook graag nader aan je voor. Misschien heb je hem al wel eens zien rondlopen door ‘zijn pand’ zoals hij het zelf graag noemt. Zo niet, aarzel niet om hem in het vervolg gedag te zeggen als je hem tegenkomt.

Facilitair medewerker Germain 2Stel jezelf eens kort voor Germain

Mijn naam is Germain Sylvester en ik ben 45 jaar geleden geboren op de Nederlandse Antillen, op Curaçao om precies te zijn. Ik ben vader van drie kinderen en ik woon in Tussen de Vaarten samen met mijn vrouw en ons zoontje. Inmiddels werk ik al 14 jaar bij de bibliotheek als Facilitair Medewerker.

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?

Er is geen dag hetzelfde. Ik start de dag door in ons werksysteem te kijken wat er voor die dag in de planner staat. Dat kunnen meldingen zijn van lampen die kapot zijn of een deur die niet goed sluit. Maar vaak staat er ook een zaalreservering op de agenda, waarvoor laptops, koffie/thee en andere zaken klaargezet moeten worden. Aan de hand van wat ik zie in de planner, ga ik mijn dagdeel indelen. Behalve mijn werk in de bibliotheek in Stad, ga ik één keer per week naar de andere bibliotheken in Haven, Buiten en Poort.

Wat vind je het leukste aan je baan als facilitair medewerker?

Vooral de diversiteit. Want zoals ik al zei: er is geen dag hetzelfde. En wat ik ook heel leuk vind, is het feit dat ik de hele dag onder de mensen ben. Enerzijds collega’s en anderzijds onze bezoekers.

Vertel eens; wat is het gekste/opvallendste/vreemdste dat je hebt meegemaakt tijdens je werk bij de bibliotheek?

Er zat eens een invalide mevrouw vast in de lift. Uiteraard ging ik haar helpen en uiteindelijk is het gelukt om haar te bevrijden. Wat denk je? Ze reed met zo’n vaart naar achteren dat ze dwars over mijn tenen reed. Au! En hup weg was ze. De volgende dag kwam ze weer, maar deze keer met een cadeautje en een briefje waarin stond “sorry dat ik zo over je tenen reed”.  Sindsdien krijg ik iedere keer als zij hier is wat lekkers en elk jaar een zelfgemaakte kerstkaart. Superleuk!

Als alles zou kunnen, zonder beperkingen, wat lijkt jou dan geweldig om te organiseren in de bibliotheek?

Ik zou wel eens een kookworkshop willen organiseren en wat meer activiteiten in de binnentuin willen. En dan met als doel om nog meer mensen naar de bieb te laten komen. Want geloof het of niet, er zijn nog genoeg mensen die de weg naar de bibliotheek niet weten te vinden of die niet weten dat wij ook zalen verhuren.

Heb je nog een gouden tip voor de lezers van dit blog en/of bezoekers van de bibliotheek?

Simpel: een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd!

Leuk toch, zo’n kijkje achter de schermen bij een facilitair medewerker, of niet? Nu zijn wij benieuwd: van wie van onze collega’s zou je ook graag meer willen weten? 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren