Festivals, een wereld van wonderen


Sinds ik ben aangestoken door het muziekvirus op de middelbare school heb ik het geluk gehad om een aantal leuke festivals te bezoeken. Met het komende festivalseizoen om de hoek, is het leuk om terug te kijken op je eigen ‘festival-geschiedenis’. Het mijne begon in Duitsland …

Duitsland

Mijn festival-geschiedenis begon op Rock-am-Ring. We hadden net onze examens afgerond en gehoord dat we geslaagd waren. Hoog tijd voor een feestje dus! Ik had als enige net een paar weken mijn rijbewijs en wonder boven wonder vonden mijn ouders het goed dat ik hun (enige) auto leende om met drie meiden af te reizen naar Keulen.

Rock-am-Ring is eigenlijk 1 van 2. Het tweelingfestival Rock-im-Park is aan de andere kant van het land. Het festival duurt drie dagen en wordt gehouden op de Nürburgring bij Keulen in de buurt. Dit is een oud F1 circuit, wat het festival een hele aparte sfeer geeft. Je loopt letterlijk over het asfalt van de racebaan om van podium naar podium te gaan. Een van de leukste dingen van dit festival vind ik het kleinste podium. Hier kun je geweldig leuke nieuwe bandjes ontdekken.

Om de festivalsfeer compleet te maken kun je op een van de kampeervelden rondom het terrein overnachten. Neem alleen wel oordoppen mee als je ook maar een beetje wilt slapen!

België

In de jaren na dat eerste festival heb ik nog veel meer festivals bezocht. Twee hiervan waren in België. Groezrock is een festival met punk-, hardcore- en metalcorebands. Dit is een wat kleiner festival in het dorp Meerhout-Gestel net over de grens in België. De sfeer is er erg goed en als je een goede plek op de stampvolle camping wilt, moet je redelijk vroeg aankomen. Toen wij er waren stonden de tenten bijna met dezelfde tentharingen vast. Zo word je vanzelf wel bevriend met je buren!

Een ander festival in België is Graspop Metal Meeting. Dit festival richt zich, zoals de naam al zegt, op metalmuziek. Graspop is een festival dat maar liefst vier dagen duurt.

Nederland

Twee festivals die ik in Nederland heb bezocht bestaan inmiddels niet meer. Nu ik ze terug heb gezocht blijkt dat ik bij beide op de laatste editie aanwezig was. In 2007 heb ik een paar hele goede bands live gezien op Fields of Rock. Dit festival werd gehouden op het terrein van Walibi bij Biddinghuizen. Dit was een festival met een hele hoop pech. Het duurde twee dagen en het had te kampen met heel veel afzeggingen wegens uiteenlopende zaken. Zo stond Machine Head in de file, had Shadows Fall problemen met toursupport en was Papa Roach te laat omdat hun buschauffeur ziek was. Ik had hoe dan ook een geweldige tijd op dit festival.

Het andere festival dat niet meer bestaat is Arrow Rock Festival. De laatste editie hiervan was in 2008. Wat mij daarvan is bijgebleven is een gecombineerd beeld dat ik fantastisch vond. Er kwam een oude dame (ik gok 70+) aan de bar staan die een biertje bestelde, waarbij op de achtergrond een groot scherm van het hoofdpodium te zien was. Op dat moment speelde Kiss op het podium en uiteraard moest Gene Simmons zijn klassieke ‘move’ doen en zijn tong uitsteken.

Wat trouwens ook een erg leuk festival is, is Appelpop. Dit is een gratis festival dat gehouden wordt in Tiel. Het is een tweedaags festival in september en je vindt er grote acts van Nederlandse bodem.

Muziekfestivals maar dan anders

Er zijn twee grote Nederlandse festivals die ik nog niet genoemd heb. Naar Pinkpop in Landgraaf ben ik nog nooit geweest, dus daar kan ik niet zo veel over vertellen. Op Lowlands ben ik wel geweest, maar niet als bezoeker. Op dat festival ben ik geweest als medewerker. Meer daarover zal ik in een ander blog schrijven dat later deze week volgt.

Wist je dat je in de bibliotheek onbeperkt kunt luisteren naar heel veel muziek. Op de vierde etage staat de Muziekwebcomputer. Op deze computer kun je naar alle cd’s luisteren uit het assortiment van Muziekweb en dat zijn er duizenden! Neem alvast een kijkje in onze catalogus om te zien welke CD’s je kunt komen beluisteren. Naar welk festival ben jij wel eens geweest?