Film in het nieuwe filmhuis


Film, en in de bredere zin de kunst en cultuur van bewegend beeld, is niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Alles lijkt bewegend beeld te zijn. Tegelijkertijd kijken jongeren minder tv en zijn dvd’s inmiddels verruild door Netflix en andere streamingsdiensten. Door de kracht van het medium en de technologische ontwikkelingen is film echter overal. En in een grotere variëteit dan ooit te voren.

Kunstvorm

Film is kunst; de meest dynamische, de jongste en meest grensoverschrijdende van alle kunsten. Film kijken op het grote doek laat altijd een grotere indruk achter dan op zaterdagavond ‘gewoon’ een filmpje kijken thuis op de bank. Plus: naar de film gaan is een avondje uit. Een mooie film ontroert en lokt een nagesprek uit. Om die redenen zal het filmhuis als instituut niet verdwijnen. Als filmtheater bestaat het nieuwe filmhuis sinds 2013 en daarmee zijn we één van de jongste filmhuizen in Nederland. Met vier filmvoorstellingen per week programmeren wij de nieuwste arthouse films in één moderne filmzaal. We hebben een relatief kleine, maar gezellige zaal met 112 stoelen, de modernste apparatuur en zelfs de mogelijkheid tot het vertonen van actieve 3D-fims zoals wij dat dit jaar met de GVR hebben gedaan.

“Het nieuwe filmhuis toont films die niet of in onvoldoende mate opgenomen zijn in het filmaanbod in Almere. Soms draaien wij kwetsbare films die niet of nauwelijks exploitabel zijn. Ons aanbod bestaat voornamelijk uit bijzondere films met een vooruitstrevende cinematografische, kunstzinnige, historische of maatschappelijke waarde die onze kijk op de maatschappij doen relativeren.”

Oneindige zoektocht

De combinatie van kwaliteitsfilms met een leuk avondje uit. Dat is waar het nieuwe filmhuis voor staat. De grens tussen commercie en cultureel ondernemerschap wordt bewaakt met projecten zoals De dag van de Almeerse Film, IDFA on tour, Cinema Colleges, vrijdagavond specials en speciale matineevoorstellingen met Q&A’s. Voor het filmhuis zoek ik als filmprogrammeur films en documentaires die filmisch gezien belangwekkend of vernieuwend zijn. Films die relevant zijn voor de huidige maatschappij en die de kijker ertoe brengen na te denken, te discussiëren en vragen te stellen. Maar ook gewoon films die een glimlach veroorzaken zonder hoogdravend gelul. Ook dat moet mogelijk zijn in een filmhuis, vind je niet?

  • Boek
  • Boek
  • Boek