Naar een festival gaan te duur? Geen nood, je kunt er altijd gaan werken!


Ga jij net als ik graag naar festivals, maar heb je daar niet altijd geld voor? Dan heb ik een leuke tip voor je: ga werken! En daarmee bedoel ik niet werken om je ticket te kunnen betalen, maar werken op het festival zelf. Ik heb het zelf drie keer gedaan en ik zal je vertellen wat ik ervan vond.

Bevrijdingsfestival

Het eerste festival waar ik bij was als medewerker, was bij het bevrijdingsfestival in Almere. Ik werkte toen ook als vrijwilliger techniek bij een poppodium. Vanuit dat vrijwilligerswerk werd ik gevraagd of ik het leuk zou vinden om ook mee te helpen op het bevrijdingsfestival. Dat leek mij natuurlijk erg leuk! Ik liep mee met een van de organisators die als een spin in het web was, zodat alles die dag op rolletjes liep. Zo waren we bezig met de techniek juist opzetten, zorgen dat de catering goed geregeld was en haalden we de helikopteract met een busje van het veld op waar de helikopter landde. Je zult begrijpen dat je op die manier een hoop interessante mensen ontmoet en een uitgebreide kijk krijgt op wat er allemaal moet gebeuren op zo’n festivaldag.

Is het jouw droom om ooit te werken als organisator van een groot festival? Dan raad ik je zeker aan om te beginnen met vrijwilligerswerk op het bevrijdingsfestival bij jou in de buurt!

Arrow Rock Festival

Als je mijn vorige festival blog hebt gelezen, weet je dat ik op de laatste editie van het Arrow Rock Festival aanwezig was. Daar was ik alleen niet als bezoeker. Ik werkte daar achter de bar en dan vond ik erg leuk om te doen, anders was ik namelijk nooit op dit festival aanwezig geweest. Op het festival speelde een aantal klassieke rockbands, waaronder Kiss. Bands waar ik niet zo snel zelf een kaartje voor zou kopen, maar die ik nu wel live heb kunnen zien!

Het mooie van werken achter de bar op een festival is namelijk dat de meeste bars te vinden zijn in de buurt van een podium. Je hebt dus bijna altijd een geweldig zicht op de bands die er spelen! Natuurlijk moet je ook werken terwijl je daar bent, maar vaak komt het publiek in vlagen. Vlagen die meestal tussen de optredens door zijn. Wat betekent dat je een groot deel van het optreden gewoon mee kunt genieten.

Lowlands

Mijn leukste werkervaring op een festival is het jaar dat ik op Lowlands heb gewerkt. Dit gebeurde weer via mijn vrijwilligerswerk bij een poppodium. Een groepje vrijwilligers daar had de traditie om ieder jaar op Lowlands te werken. Toen ik gevraagd werd om ook mee te gaan, heb ik meteen ‘ja’ gezegd. Zo stonden we met onze groep ingedeeld achter de bar en hadden we de ongelofelijke mazzel dat we de dagdienst mochten draaien.

Een dag van tevoren kwamen we aan op het terrein. We kregen onze werkshirts en konden onze tenten opzetten op het campingterrein. Medewerkers hebben een apart campingterrein, dat een eind uit de buurt van de andere kampeerders ligt. Zo kun je gewoon je nachtrust pakken en kun je uitgerust je festivaldag beginnen. ‘s Avonds mochten we alvast een kijkje nemen op het terrein, dat er heel anders uit ziet zonder bezoekers. We konden ook meteen kijken bij de bar waar we ingedeeld waren.

De dag erna begon het werk. Omdat wij de dagdienst hadden gekregen, moesten wij vanaf het moment dat het terrein open ging tot een uur of 17.00 uur werken. Dat is heel fijn, want de meeste grote acts beginnen pas later in de middag of de avond. Het leuke aan werken op Lowlands is namelijk het feit dat je na je werk vrij bent om je te vermaken op het festival! Kortom, een weekend genieten van Lowlands en nog geld toe krijgen ook!

Ik heb dat weekend een superleuke tijd gehad met al mijn collega’s achter de bar. Tijdens het werk waren we gezellig aan het kletsen met bezoekers en met elkaar en na het werk konden we genieten van de optredens en feesten op het festival, om vervolgens heerlijk rustig te kunnen slapen op de camping. En zo gingen de drie dagen erg snel voorbij.

Sensation

Een heel ander festival waar ik heb gewerkt is Sensation. Ik weet niet zeker of dit een festival is, maar toen ik er werkte bestond het nog uit twee dagen; Sensation White en Sensation Black. Zelf werkte ik alleen op Sensation White, omdat de muziek mij meer aanstond dan bij de Black editie. Mijn werk daar bestond de eerste paar uur uit het fouilleren van mensen en het controleren van tassen bij binnenkomst van de bezoekers. Daarna bestond het werk uit gastvrouw zijn voor de bezoekers. Wat betekende dat ik bij een van de ingangen richting de tribunes stond om vragen te beantwoorden en toezicht te houden. Ik had daardoor een geweldig uitzicht op de zaal en kon een heel groot gedeelte van het festival mee kijken en luisteren.

Toen ik op Sensation werkte had ik de optie om een hele of een halve nacht te werken. Ik heb er toen voor gekozen om een halve nacht te doen, zodat ik op tijd weer met het OV terug naar huis kon. Ik had er ook voor kunnen kiezen om me na die halve nacht om te kleden en mee te feesten. Die optie hoorde ik alleen te laat en ik had dus niet de verplichte witte kleren mee. Ondanks dat heb ik genoten van alle optredens die ik wel heb gezien.

Zo zie je maar weer. Heb je weinig geld om naar een festival te gaan, of vind je het simpelweg het geld niet waard? Dan zijn er zeker opties om er alsnog bij te zijn! Kijk hier maar eens. Heb jij al eens gewerkt op een festival? En wat vond jij daarvan? Laat het ons weten!