Gember, een medicijn uit het keukenkastje


We zijn het bijna allemaal al lang vergeten: medicijnen komen niet uit de apotheek, maar uit de natuur. Voor veel ongemakken bieden planten, kruiden, knollen en wortelen een oplossing. Neem nu gember (zingiber officinale). Smaakmaker in thee en warme gerechten, maar dat het wereldwijd gebruikt wordt als ‘medicijn’ om kwaaltjes te verhelpen wist je vast niet. Het is familie van kardemon en geelwortel (kurkuma), wat een verklaring kan zijn waarom gember zoveel gezondheidsvoordelen heeft.

In China en India is het al ruim 4700 jaar bekend dat deze specerij gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft. In het Romeinse Rijk werd hier al veel gebruik van gemaakt om kwaaltjes te verlichten.

Waarom is gember zo gezond voor ons?

Van gember gebruiken we alleen de wortelstokken. Hierin zitten 115 verschillende chemische stofjes; de meest krachtige stof of is gingerol. Dit is een olieachtige hars die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak van dit specerij. In dit stofje vinden we veel antioxidanten, die jouw lichaam helpen te beschermen tegen schadelijke stoffen. Gingerol heeft nog een positieve eigenschap: het werkt ontstekingsremmend. Je hebt vast wel eens gemerkt dat je het warm krijgt als je gember hebt gebruikt. Dat komt omdat gember verwarmend werkt. Het zet de thermostaat van het lichaam een standje hoger. Dit is reuze handig als je wilt afvallen.

Waarvoor kun je gember gebruiken?

  • Misselijkheid
  • Winderigheid
  • Verkoudheid
  • Bacteriële infecties
  • Schimmel infecties
  • Maagzweren
  • Pijn

Zoals je kunt lezen is gember zeer veelzijdig. Zo ook de manier waarop je het kunt gebruiken. Ik geef enkele tips.

Rauw: je kunt een stukje gember (zo groot als je duim ongeveer) aan een smoothie toevoegen

Essentiële gemberolie: in een geurlampje; bij een gevoel van moedeloosheid geeft de krachtige geur letterlijk kracht. Overigens kun je ook twee druppels in een glas water doen en opdrinken voor een inwendig effect. Koop dan wel olie die ook geschikt is om in te nemen. Wat ook heilzaam werkt is een paar druppeltjes (2-3) te druppelen op een pijnlijke spier!

Gemberthee: voeg een stukje gember toe aan een glas heet water. Eventueel kun je nog rauwe honing of citroen toevoegen om het op smaak te brengen. Twee tot driemaal daags een glas gemberthee is een boost voor het immuunsysteem omdat het ontstekingen in het lichaam remt.

Gember in poedervorm: gember is heerlijk in wokgerechten of soepen. Vind je het lastig om de gember te raspen kun je het ook in poedervorm kopen. Dit kun je trouwens ook gebruiken om thee mee te zetten.

Meer weten over gember? In de bibliotheek zijn de volgende boeken te vinden.