Gezond eten moeilijk? Welnee!


Gezond eten schiet er vaak bij in. We moeten werken, studeren, kinderen opvoeden, sporten, sociale contacten onderhouden en dan ook nog eens elke dag verantwoorde maaltijden op tafel zetten. We moeten zoveel, dat we eten vaak van ondergeschikt belang vinden. Even snel naar de supermarkt racen, waar kant- en klaar maaltijden op ons liggen te wachten. Lekker makkelijk toch? Ja, dat wel, maar gezond is het niet. Voeding is de basis van onze gezondheid. Dat lijken we vaak te vergeten. Door gezond en volwaardig te eten gaat je energiepeil omhoog en krijgt het lichaam een boost. Veel mensen zeggen dan tegen mij dat ze gezond eten zo’n gedoe vinden. Met onderstaande tips gaat het je echter zeker lukken.

Macronutriënten

We kennen drie macronutriënten (dat wil zeggen voedingsstoffen die in wat grotere hoeveelheden voorkomen). Dit zijn: eiwitten, vetten en koolhydraten. Eiwitten hebben we nodig als bouwstof voor het lichaam. We vinden dit onder andere in vlees, vis, eieren, peulvruchten en vegetarische vleesvervangers. Vetten hebben we echt nodig. Alle cellen in het lichaam hebben dit nodig voor de celwanden. Het lichaam kan vetten ook opslaan. Dat is handig voor als er een hongersnood zou komen. Vetten vind je in noten, zaden, olie, vette vis en avocado. Het lichaam gebruikt koolhydraten als brandstof. Een cel heeft immers energie nodig om te kunnen functioneren. We kennen snelle koolhydraten (zoals bijvoorbeeld suiker) en langzame koolhydraten (groenten).

Micronutriënten

Hoewel we maar zeer kleine hoeveelheden van deze stofjes nodig hebben, kunnen we niet gezond blijven als deze voedingsstoffen niet in de voeding zitten. Voor veel reacties die in onze cellen plaatsvinden, hebben we deze stofjes nodig. Micronutriënten kennen we als vitamines (A tot en met K) en mineralen. Denk bijvoorbeeld aan magnesium, kalium, ijzer en calcium.

Tot zover de theorie, maar hoe brengen we dit in de praktijk?

 • Eet zoveel mogelijk onbewerkte producten
 • Alle voeding die uit de fabriek komt, is bewerkt. Het is verhit, bewerkt, bestraald en vaak ‘mooier’ gemaakt met kleur-, geur- en smaakstoffen. Bij al deze bewerkingen gaan voedingsstoffen verloren.
 • Door het toevoegen van eerder genoemde stoffen belast je het lichaam enorm. De lever (die zorgt ervoor dat er geen gifstoffen in het bloed terechtkomt) weet zich geen raad met bijvoorbeeld een kunstmatige smaakstof en verstopt het dan maar in het vetweefsel (nu snap je gelijk waarom je van bewerkt voedsel in gewicht aankomt). Omdat de voeding bewerkt is en er nog maar weinig voedingsstoffen inzitten eet je eigenlijk lege calorieën.

Wat kun je nou het beste eten?

Voor een gezond voedingspatroon kun je beste kiezen voor:

 • Groenten: eet bij elke maaltijd groenten. Deze zijn laag in calorieën en hoog in voedingsstoffen en vezels.
 • Fruit: grote leverancier van micronutriënten en antioxidanten.
 • Vlees of vis (onbewerkt uiteraard): eiwitbronnen. Vette vissen leveren ook nog eens goede vetzuren, die onmisbaar voor ons zijn.
 • Noten en zaden: bronnen van goede vetzuren en micronutriënten
 • Eieren: supergezond en een top eiwitbron, omdat bijna alle aminozuren die wij nodig hebben hierin zitten.
 • Gezonde koolhydraten zoals haver, quinoa en (zoete) aardappels. Deze zitten boordevol micronutriënten. De koolhydraten hebben we nodig als brandstof.
 • Peulvruchten: goede bron van eiwitten, vezels en micronutriënten
 • Drank: van alles wat je per dag drinkt moet water de grootste bron van vocht zijn; daarnaast kun je nog thee (zonder smaakjes) en koffie drinken
 • Kruiden en specerijen: ook weer rijk aan micronutriënten.

Wat kun je beter niet eten?

 • Suikerrijke producten zoals koek, snoep en frisdranken
 • Chips, koekjes en margarines
 • Geraffineerde koolhydraten zoals witbrood
 • Zonnebloemolie

Maar nu de praktijk nog

Eerst een tip voor het boodschappen doen. Alle bovenstaande producten vind je in de buitenste kern van de supermarkten. De bewerkte voeding ligt in de schappen te lonken. Deze schappen vermijden is al een goede keus. Koken kun je voor meerdere dagen doen als je weinig tijd hebt. Je kunt het invriezen of het een dag later als kliekje opeten. Een truc om meer groenten te eten, is om veel soepen te maken. In groentesoepen kun je veel groenten kwijt en krijg je ongemerkt een flinke portie naar binnen. De soepen kun je overigens goed invriezen. Mocht je toch in tijdnood komen en naar een kant-en-klare maaltijd willen grijpen, denk dan eens aan de wokgroenten op de groente-afdeling. Een zak groenten met wat vlees of vis wokken gaat net zo snel als met pakjes en zakjes een maaltijd in elkaar zetten. Met deze tips gaat het je vast lukken. Wil je meer over weten over gezond eten? Lees de volgende boeken dan eens: (W)eetjes over heerlijk eten: voeding ons vergeten medicijn, Gezonde lifestyle eet-adviesboek, ontbijt, lunch, diner 24/7, De Boodschappencoach. Veel eetplezier!