Grazende schaapskudde in Almere


Op een aantal plaatsen in Almere wordt het gras niet meer kort gehouden door de grasmaaier, maar door Schoonebeeker schapen. Deze speciale kudde schapen trekt met een herder en een hond van Almere Haven, via de Hoge Vaart, naar de Noorderplassen en weer terug. In de winter staan de schapen op stal om lammetjes te krijgen en voor inentingen.
Lang leve de berenklauw

Het inzetten van schapen bij het groenonderhoud is een slimme zet. Mede omdat de schapen niet alleen gras eten maar ook helemaal los gaan op berenklauw, een plant die in Almere in overgrote getale aanwezig is. De schapen maken geen lawaai zoals maaimachines en kleine diersoorten als kikkers, veldmuisjes, larven en vlinders hebben meer kans om op tijd weg te komen. Ook blijft er ruimte over voor insecten om een schuilplaats te vinden voor hun eitjes. In de vacht, maar ook in de mest van de schapen worden zaden meegenomen waardoor weer biodiversiteit ontstaat. Het openbaar groen levert op deze manier een grotere bijdrage aan de voedselproductie en schapen ontwikkelen zich tot gezonde dieren die op hun beurt weer gebruikt kunnen worden voor hun wol en vlees.

Herder en honden

De schapen worden door een herder met honden verplaatst. De honden zorgen ervoor dat de kudde netjes bij elkaar blijft. De schapen zijn gewend om op deze manier verplaatst te worden. De kudde heeft al op verschillende plaatsen in Nederland ervaring opgedaan met stadsroutes. Wanneer de kudde dicht tegen de verkeerswegen grazen worden er door de herder flexibele rasters geplaatst. Deze rasters, plus de alerte honden, zorgen ervoor dat de schapen niet op de rijweg kunnen komen. Gelukkig ontsnapt er zelden een schaap. Schapen zijn echte groepsdieren die het liefst bij elkaar blijven. Bovendien zijn deze schapen van jongs af aan gewend aan het leven in een kudde.

De schaapskudde komt naar Buitencentrum Almeerderhout

Voor de laatste keer deze zomervakantie zal op woensdag 24 augustus a.s. de schaapskudde een bezoekje brengen aan de Kemphaan. Vanaf 13.30 uur kun je daar terecht met al je ‘schapenvragen’ die deskundig door schaapsherder Marco beantwoord worden.
De Almeerse schaapskudde is erg populair. Zo heeft zij een eigen Facebookpagina waarop het reilen en zeilen van de kudde te volgen is.