Griep? Met deze soep ben je er zo weer beter!

Al drie weken is ons land in de ban van griep. Snotterend en kuchend zijn we het nieuwe jaar in gegaan. Bij de meeste mensen geneest de griep vanzelf. Sommige pechvogels hebben moeite de griep te overwinnen en krijgen een bijholteontsteking of zelfs bronchitis. Laten we eens even in het keukenkastje duiken om te kijken of we de griep met huis, tuin- en keukenmiddeltjes kunnen bestrijden.

Knoflook

Deze smaakmaker is bekend om zijn antibacteriële en antivirale werking. Knoflook heeft een griep-bestrijdende werking. En dat niet alleen: het verkort ook het aantal griepdagen, aldus het American Journal of Clinical Nutritrion.

Kurkuma

Kurkuma is een onderdeel van kerrie en geeft hieraan de gele kleur.  De effectieve stof van kurkuma is kurkumine, een stofje dat onder andere virussen en bacteriën doodt. Het werkt heel goed bij griep, keelpijn en verkoudheid.

Gember

Griep moet je uitzweten. Door het eten van flink gember ga je zweten, wat helpt om de griep te bestrijden.

Shiitakes

Toegegeven: het zijn niet de mooiste paddenstoelen om te zien, maar ze zijn ontzettend gezond (en lekker!). In China en Japan worden ze veelvuldig gebruikt om de weerstand te verbeteren. Ze zijn bloedzuiverend en hebben een cholesterol- en bloeddruk verlagende werking. Shiitakes bevatten stoffen die virussen onschadelijk kunnen maken.

Gojibessen

Deze rode besjes worden ook wel een superfood genoemd. Ze bevatten veel zeaxaxhantine, een stofje dat viruscellen dood maakt. Hierdoor kunnen ze prima gebruikt worden om griep te bestrijden.

Soep

Met alle bovenstaande ingrediënten kun je een heerlijk soepje maken. Ik zelf heb het al talloze malen voor zieke huisgenoten gemaakt. Je krijgt er echt een boost van.

Recept:

  • 2 dl water
  • 3 el kurkum
  • 5 el gojibessen (biologisch)
  • 2 l groenten- of kippenbouillon
  • 2 grote uien, gepeld en in ringen
  • 12 shiitakes
  • 10 cm gemberwortel
  • 2 verse middelgrote rode pepers
  • 8 teentjes knoflook
  • Noodles
  • Lente-uitjes

Week de gojibessen in een kom met koud water. Doe de bouillon in een pan . Voeg de kurkuma, uien, shiitakes, gember en rode pepers toe. Laat een halfuurtje trekken. Kook de noodles gaar. Voeg de gojibessen 5 minuten voor opdienen toe aan de soep. Schep de soep in kommen, voeg de noodles toe en garneer met klein gesneden lente-uitjes.

Eet smakelijk!

vietnam-1206576__340

 

 

 

 

 

Wil je meer weten over de heilzame werking van planten, vruchten, bloemen en kruiden? Lees dan: Grow your own drugs van James Wong.