Griezelige boeken voor tijdens Kinderboekenweek

Op 4 oktober is het weer zo ver: dan start de Kinderboekenweek. Die staat dit jaar in het teken van griezelig en gruwelijk eng. Daarom leek het mij een leuk idee om eens een paar griezelige boeken op een rijtje te zetten. Wat oudere boeken (uit mijn jeugd, en ja, dat is wat langer geleden …) en wat nieuwere boeken (gesouffleerd door mijn dochter).

griezelige boeken

Ronja

Ronja de Roversdochter van Astrid Lindgren. Wat vond ik dat een fantastisch boek. Ronja was een heel stoer meisje. Ze probeerde haar eigen leven uit te stippelen, op haar eigen manier. Wat best moeilijk was als dochter van een roverhoofdman, die eindeloos ruzie maakt met zijn buurman, de vader van haar beste vriend Brik. Het verhaal van Ronja is spannend, maar ook griezelig; er komen namelijk een heleboel enge wezens in het boek voor. Niet alleen aardmannen en trollen, maar ook vogelheksen. En die vond ik het meest griezelig.

Roald Dahl

Schrijver Roald Dahl is sowieso een meester in het verzinnen van griezelige wezens. Twee van zijn boeken mogen dan ook niet ontbreken in het rijtje van griezelige boeken: De Heksen en Joris en de Geheimzinnige Toverdrank. Beide boeken hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten. Zelfs nu nog, als ik de film van De Heksen bekijk, lopen de rillingen over mijn rug …

De Heksen

Alleen het begin van het boek al: de beschrijving over wie en wat heksen zijn. Ronduit griezelig. Het zijn namelijk niet oude vrouwtjes met een heksenhoed en een zwarte kat, zoals je zou verwachten. Nee, ze zien er op het eerste gezicht heel lief uit. Maar als je goed oplet, dan kun je ze wel herkennen … Ze dragen namelijk altijd handschoenen. Die verbergen hun klauwen. Ze krabben vaak aan hun hoofd, want ze dragen altijd een pruik. Van zichzelf zijn ze namelijk kaal. Ze hebben blauw speeksel en ze lopen altijd rond met een opgetrokken neus. Dat komt doordat voor deze heksen kinderen vreselijk stinken. Namelijk naar hondenpoep. Alleen dit al zijn genoeg ingrediënten voor een griezelig verhaal …!

Joris

In Joris en de Geheimzinnige Toverdrank draait alles om een zeer nare oma (die ik als kind griezelig vond) vond en een … toverdrank. En die toverdrank is ook best griezelig. Joris gooit er namelijk van alles in. Daardoor wordt alles en iedereen ineens heel groot, krijgt een lange nek of, je verzint het maar. Steeds wil Joris de toverdrank opnieuw maken, maar hij vergeet welke ingrediënten er precies inzitten, waardoor de toverdank iedere keer een ander effect heeft. Zelfs het effect dat het mensen en dieren doet verdwijnen …

De Gruffalo

Wie klein is, moet slim zijn. Kleine muis loopt door het bos en iedereen daar vindt hem wel een lekker hapje. Vos en Uil lusten hem wel. Maar muis is slim en vertelt dat hij een afspraak heeft met het engste dier van het bos: de Gruffalo. En die is echt heel erg griezelig: slagtanden, vlijmscherpe klauwen, knarsende kaken en een grote wrat op z’n neus. Totdat muis de Gruffalo écht tegenkomt. Wat nu …? Het is inmiddels bijna een klassiek verhaal. Wie heeft het boek niet gelezen of voorgelezen. Ondanks dat de Gruffalo best eng is, vinden de meeste kinderen dit een fantastisch boek!

Dolfje Weerwolfje

Een weerwolf! Dat is best heel griezelig! Maar Dolfje is ook heel erg lief en hij maakt allerlei avonturen mee met zijn vriendjes. Inmiddels zijn er al vele boeken verschenen over Dolfje Weerwolfje van schrijver Paul van Loon. Er is zelfs een app en een spel. Genoeg te beleven met dit weerwolfje!

Van 4 tot en met 15 oktober is het Kinderboekenweek. Ook in de bibliotheek! Kom je een kijkje nemen bij de gruwelijk enge activiteiten ;)?