Griffel- en penseel jury’s maken Zilveren griffels en Penselen 2017 bekend!


Tijdens de MidzomerKinderboekenBorrel van woensdagmiddag 21 juni in Amsterdam zijn zeven kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel. Twee boeken kregen een Zilveren Penseel en twee buitenlandse illustratoren een Zilveren Pallet.

Vakprijs beste kinderboeken

Ieder jaar worden in juni de zilveren griffels, penselen en paletten bekend gemaakt in verschillende leeftijdscategorieën. Daarnaast worden er ook Vlag en Wimpels (eervolle vermeldingen) toegekend: dit jaar bij elf boeken. Maranke Rinck en Martijn van der Linden wonnen met Tangramkat (Uitgeverij Lemniscaat) zowel een Zilveren Griffel als een Zilveren Penseel. Een dubbele bekroning dus! Het is een groot vierkant prentenboek met puzzelstukken (Chinees tangramspel) ineen. Binnenkort in onze bibliotheek te vinden!

Naturalis

Daarnaast kreeg T.rex Trix in Naturalis van Daan Remmerts de Vries (Uitgeverij Leopold) een Zilveren Griffel voor zijn opvallende en bijzondere boek dat werd geschreven over de in Amerika opgegraven dinosaurus Trix die te zien is in museum Naturalis. Dus hou je van Dino’s, dan mag je dit boek én een bezoek aan Naturalis in Leiden eigenlijk niet missen!

Zilveren Griffels en Penselen

Alaska

Ook Anna Woltz, de winnares van de Gouden Griffel van 2016, komt weer in het rijtje voor. Haar boek Alaska (Querido kinderboeken uitgeverij) kreeg een Zilveren Griffel. Ook in dit boek voor de bovenbouw van de basisschool weet Anna Woltz weer échte personen neer te zetten. Het boek boeit daarom van begin tot eind. Een top-schrijfster.

Wil je weten welke boeken ng meer in de prijzen zijn gevallen of ben je benieuwd naar het juryrapport, neem dan een kijkje op de website van de CPNB.

Zilveren Griffels en Penselen

Rijksmuseum

Op 20 september 2017 wordt in het Rijksmuseum het Gouden Penseel en het Gulden Pallet bekend gemaakt en uitgereikt. Op de avond van 3 oktober 2017 tijdens het Kinderboekenbal wordt uit de Zilveren Griffels de Gouden Griffel gekozen. Dit is meteen de aftrap naar de Kinderboekenweek.

Kinderboekenweek

Het thema van de Kinderboekenweek van 4-15 oktober 2017 is ‘Gruwelijk eng’! Dat wordt griezelen dus deze herfst! Achter de schermen wordt in de nieuwe bibliotheek nu al hard gewerkt om hier een geweldig feest van te maken. Kun je niet wachten? Kijk dan al vast op de Kinderboekenweek site.