Altijd al in je eigen film willen spelen?


Heb je er altijd al van gedroomd om in je eigen film te spelen? Dat is tegenwoordig heel makkelijk voor elkaar te krijgen. Je hebt er maar een paar dingen voor nodig. Je begint met een camera, een groen scherm en enthousiasme. En dan? Dat lees je hieronder.

Green screen

Green Screening is eigenlijk een voorloper op CGI. Ook wel Computer-Generated Imagery  of computeranimatie genoemd. Dat betekent: beelden gemaakt door een computer. Met Green Screening kun je bijvoorbeeld net doen alsof iemand bovenop een berg staat of in een woest oerwoud rondloopt. De techniek wordt soms ook wel Chromakey genoemd. Het werkt als volgt: je filmt een persoon die voor een groen scherm staat. Vervolgens kun je via de computer het groene gedeelte veranderen door andere filmopnames of afbeeldingen toe te voegen. Veel acteurs moeten zich flink kunnen inleven wanneer zij hun scene opnemen. Vaak staan ze gewoon in een studio en zorgt CGI voor de toegevoegde beelden.

Pinkeltje

De techniek van green screening bestaat al bijna honderd jaar. Vroeger gebruikte men voornamelijk blauwe schermen. Pas in 1970 werd overgestapt naar de groene variant. Filmmakers kozen voor deze kleur omdat de groene kleur beter ‘gezien’ wordt door de camera’s en andere apparatuur. De eerste Nederlandse film met deze techniek kwam in 1978 uit: Pinkeltje. Tegenwoordig is de techniek veel beter, mooier en ingewikkelder geworden. De films die de laatste jaren in de bioscoop draaien worden steeds mooier om op het grote doek naar te kijken. De 3D-films zijn nog steeds in ontwikkeling. Toch wordt er nog steeds veel gebruik gemaakt van Green Screening. Het volgende filmpje laat zien hoe dat er precies aan toe gaat.

https://youtu.be/2lLAc03DaeI

Bloopers

Veel televisieprogramma’s maken gebruik van dezelfde techniek. De opnames gaan niet altijd helemaal zoals het moet. Sommige presentatoren vergeten dat zij niet dezelfde kleuren moeten dragen. Doe je dat wel dan zie je er volgt uit:

groen scherm

Workshop

Zaterdag 4 februari krijg je de kans om je eigen film op te nemen! Kom verkleed naar de bibliotheek in Almere Buiten en doe mee! De workshop leert je hoe je met een green screen je eigen film kan maken. Klik hier voor meer informatie.