Happy Wereld Radio Dag!


“Radio, dat is toch ouderwets?” Net als lineair tv-kijken, lijkt radio luisteren steeds minder populair te worden. Mensen luisteren via Spotify wel wat ze zelf willen, of stappen juist over op podcasts: meer informatie, minder muziek. Zonde, want de magie van radio is door geen enkel ander medium te vangen. UNESCO heeft 13 februari uitgeroepen tot Wereld Radio Dag. Tijd om het allermooiste medium extra in het zonnetje te zetten.

Verrassen

Ik ben verslaafd aan radio. Het is letterlijk het eerste wat ik hoor als ik wakker word (lang leven de wekkerradio) en het is het laatste wat ik uitzet voor ik mijn ogen sluit. Ik vind het prachtig. Waarom precies is dan weer moeilijk onder woorden te brengen. Ik maak zelf radio, en vertel in mijn show het liefst over nieuwe muziek. Hoe het ontstaan is, waar het vandaan komt en waarom ik er veel van verwacht. Zodat ik later, als een liedje doorbreekt, kan zeggen: dat wist ik al. Maar ook om de wereld van andere mensen wat te verbreden, en de luisteraars te verrassen met toffe muziek!

Altijd op de hoogte

Maar ik luister dus ook graag naar dit prachtige medium. Ik ben gek op de verhalen, de gekke spelletjes en natuurlijk de goede muziek. Daarnaast is radio hét perfecte medium om altijd op de hoogte te blijven. Ja, natuurlijk hebben we daar tegenwoordig ook alle social media voor. Maar jouw baas zal niet zo blij zijn als je de hele dag Twitter, Facebook of WhatsApp open hebt staan om het laatste nieuws te horen/lezen, uitzonderingen daargelaten. Terwijl radio een stuk makkelijker opgezet is, al is het maar via je telefoon met een oortje in terwijl je werkt. Daarnaast leer je zo ook nog regelmatig nieuwe dingen over liedjes die je altijd op de radio hoort. Wist je bijvoorbeeld dat toetsenist/zanger David Paich van Toto bijna zijn huis kwijtraakte toen hij ‘Hold The Line‘ schreef? Zijn buren werden gek van dat riedeltje de hele dag door en wilden hem uit laten zetten. Dat is niet iets waar je specifiek naar op zoek zou gaan als je hem op Spotify langs hoort komen, maar dat is juist wel wat je voorgeschoteld krijgt als je naar de radio luistert.

Buiten de gebaande paden

Muziek ontdekken kan op Spotify of YouTube in principe ook. In principe. De algoritmes die je de nieuwe muziek voorschotelen, zijn gebaseerd op wat populair of stijgende is, en op wat je zelf luistert. Maar zo blijf je dus steeds binnen de genres die je al luistert en die veel geluisterd worden, en krijg je nooit de kans om juist buiten de gebaande paden muziek te ontdekken. Op de radio krijg je het gewoon door je oren heen geduwd, of je wil of niet. Juist dan kun je verrast worden door een liedje dat niet binnen je ‘normale’ smaak valt, maar wat toch stiekem heel erg leuk blijkt te zijn.

De echte magie komt van jezelf

Maar de echte magie van radio is misschien wel dat wat je zelf toevoegt. Stel, de dj vertelt een verhaal over een liedje, en omschrijft daarbij bergen. Hij kan het dan in detail omschrijven, maar de ene luisteraar zal daarbij terugdenken aan die trektocht door de Rocky Mountains, terwijl de andere wegdroomt bij de gedachte aan de vakantie in Frankrijk vorig jaar. Radio is wat je er zelf van maakt.

En juist dat is wat radio zo bijzonder en uniek maakt. De mix tussen de eigen verbeelding, mooie verhalen, goede muziek en memorabele momenten. Radio mag dan misschien wat dalen in luistercijfers, echt verdwijnen zal het nooit.