Havenfestival Almere Haven


Het is weer bijna het eerste weekend van september en voor de Almere-Havenaren betekent dat: Het Havenfestival! Een jaarlijks terugkerend festijn waarbij het centrum en de havenkom van Almere Haven centraal staan. Het Havenfestival wordt dit keer voor de 18e keer op rij georganiseerd. Het Almere Haven Festival bestaat uit het proeven van heerlijke gerechten, biertjes en wijnen en genieten van vijf verschillende concerten en klassieke muziek. Ook kun je varen op botters over het Gooimeer, struinen over de kunstmarkt en de brocante- en antiekmarkt en kijken naar verrassende straatoptredens.

Vrijdag: Havenkom Proeverij en AJSO

Almeers Jeugd Symfonie orkestTraditiegetrouw opent het Almeers Jeugd Symfonie Orkest het muzikale onderdeel van het Havenfestival. Onder leiding van dirigent Hans Welle brengt hét jeugdorkest van Almere een gevarieerd avondconcert, met klassieke en lichte muziek. Zing mee met ‘America’ van Bernstein of laat je meevoeren naar Finland met Finlandia van Sibelius.
Liever genieten van een hapje en een drankje? Dat kan natuurlijk ook want vanaf vrijdagmiddag tot en met zondag kun je ook terecht bij de Havenkom Proeverij. Dé leuke en lekkere manier om kennis te maken met de Almeerse ‘kaart’.  Voor € 6,00 per bordje proef je de heerlijkste smaken. Toprestaurants als Het Indisch Veerhuys en Brasserie Bakboord zijn vertegenwoordigd, maar ook wereldkeukens van Grieks tot Spaans en smaken variërend van vis tot vlees. Daarnaast zijn elk jaar bierbrouwers uit het hele land aanwezig om hun speciale zelfgebrouwen bieren te schenken.

 

Zaterdag: Kunstmarkt en Havenkomconcert

Kunstmarkt HavenfestivalMeer dan 60 professionele- en amateurkunstenaars uit Nederland en het buitenland staan op zaterdag 1 en zondag 2 september langs de Kerkgracht en op het Marktplein. Er is weer een bonte verzameling aan keramiek, bronzen beelden schilderijen, sieraden en design te koop.
Een van de hoogtepunten van het Havenfestival is het grote Havenkomconcert: het Nederlands Philharmonisch Orkest brengt highlights uit beroemde opera’s. Het concert vindt in de buitenlucht plaats en is voor iedereen toegankelijk. Maar liefst 5.000 man publiek kan gratis genieten van klassieke muziek. Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

 

Zondag: Koffieconcert, brocante en antiekmarkt en muziek op straat

De zondagochtend start om 11.00 uur met het ‘Gitaarspektakel aan Zee’ een koffieconcert verzorgd door 40 gitaristen. Gelijktijdig start ook de brocante en antiekmarkt, een belangrijk onderdeel van het Havenfestival. Met bijna honderd kramen is deze markt al jarenlang de grootste van Flevoland. Er is een grote variëteit aan oude en antieke producten uit (groot)moeders tijd, zoals verzamelobjecten, curiosa, servies, glazen, bestek, zilverwerk, boeken, meubels, oud speelgoed en leuke hebbedingetjes. De kwaliteit van de spullen is hoog. Wie houdt van lekker struinen langs mooie spullen en op zoek is naar dat ene brocante exemplaar, mag deze markt daarom echt niet missen!  Voor de muzikale noot zorgen ‘s middags de zeven shantykoren die op drie verschillende podia nationale en internationale shanty’s, zeemansliederen en ballades ten gehore brengen.

Nu hopen dat de weergoden dit weekend Almere Haven een beetje goedgezind zijn.