Help! Mijn kind eet geen groenten

Vaders, moeders, oppassers, voogden of een van jullie die ooit te maken heeft gehad met kinderen en groenten, opgelet! Veel kinderen willen op jonge leeftijd geen groenten eten. Dat kan komen door hun smaakontwikkeling, hun broers, zussen of vriendjes die het niet eten, of ze vinden het er ‘raar’ uitzien. Hoe zorg je er op een leuke en verantwoorde manier toch voor dat jonge kinderen groenten eten? In deze blogpost een aantal tips en tricks!

“Wist je dat de kans groter is dat je op latere leeftijd gezond blijft eten, als je van jongs af aan een gevarieerd dieet met groenten eet?”

Eetgewoontes worden al op jonge leeftijd aangeleerd. Dus groenten eten begint ook al op jonge leeftijd. Wist je dat de kans groter is dat je op latere leeftijd gezond blijft eten, als je van jongs af aan gevarieerd eet? Als je wil dat je kinderen niet alleen nu, maar ook later gezond blijven eten, eet dan gevarieerd! Maar dan moet een kind wel gevarieerd wíllen eten. Hieronder een aantal tips die jou en je kind kunnen helpen gezond te eten.

Verpakken

Veel kinderen vinden de vorm van groenten niet aantrekkelijk en knappen erop af als er een bloemkoolroosje op het bord ligt. Pureer eens broccoli met roomkaas en wikkel deze in bladerdeeg. De rolletjes kun je lekker in een gezond sausje dippen. Ideaal om met je handen te eten. Je kunt natuurlijk allerlei groenten pureren.

Lees samen over groenten

Door samen te lezen en op kinderlijke wijze uit leggen waarom groenten zo gezond en goed voor ons lichaam zijn, gaan jonge kinderen dit aannemen. Ouders zijn nou eenmaal een voorbeeld. Onderaan dit artikel staan een aantal boeken die daarbij kunnen helpen!

Aantrekkelijk maken

Maak eten aantrekkelijk. Zorg voor verschillende kleuren en variatie. Hoe meer kleur op je bord, hoe gezonder en leuker het eten is. Maak bijvoorbeeld een boot van fruitstukjes of een fruitcocktail is een chique glas.

Meehelpen

Laat jonge kinderen helpen met boodschappen doen en de bereiding van het eten. Ze zijn actief bezig, worden betrokken bij het koken en zijn dan eerder geneigd om hun eigen gekozen eten op te eten. Het helpen met bereiden laat kinderen inzien wat er allemaal bij koken en eten komt kijken. Bovendien kun je ze dan meteen leren wat er voor verschillende groenten en fruit zijn en waar het vandaan komt. Op de lange termijn hebben zij wat aan deze ervaring.

Heb jij nog goede eet-tips voor kinderen? Deel ze met ons!

Auteur: Sven Kraaijenbrink (26), zo nu en dan invalpapa voor Xavi (5) en Ysch (2,5)

  • Boek
  • Boek
  • Boek