Documentaire Heleen van Royen: Het Doet Zo Zeer

Op 28 januari ging de documentaire Het Doet Zo Zeer van Heleen Van Royen in première. Als mantelzorger filmt Heleen haar moeder, die beginnende Alzheimer heeft. De ontroerende, herkenbare en aangrijpende film is op 14, 15, 18 en 19 april te zien in het nieuwe filmhuis. Op zaterdagmiddag 15 april is Heleen van Royen na afloop van de voorstelling aanwezig om vragen te beantwoorden van het publiek.

Schrijfster

Heleen van Royen kennen we vooral als schrijfster van bestsellers. ‘De gelukkige huisvrouw’ werd verfilmd, net als ‘De ontsnapping’. Van ‘De mannentester’ werd een tv-serie gemaakt die vanaf deze maand te zien is. Haar boeken zijn deels gebaseerd op persoonlijke ervaringen, zoals in ‘De gelukkige huisvrouw’, waar de hoofdfiguur na de bevalling door een diep dal gaat. Seks, erotiek en emancipatie spelen vaak een rol. ‘De Godin van de jacht’ wordt op dit moment verfilmd en verschijnt in 2018.

Het Doet Zo Zeer

Fotograaf

In 2014 verscheen: ‘Selfmade, een fotografisch zelfonderzoek’. Van mei-september van dat jaar hing een expositie van haar foto’s, zelfportretten, in het Letterkundig Museum. Heleen van Royen fotografeerde zichzelf met selfies in allerlei stemmingen, tot en met het verwijderen van een tampon. Reacties varieerden van fascinerend, exhibitionistisch, taboedoorbrekend en obsessief.

Documentaire

En nu dan de documentaire Het Doet Zo Zeer. Als haar moeder beginnende Alzheimer blijkt te hebben wordt Heleen haar mantelzorger. Samen met haar moeder ontdekt ze wat het inhoudt om Alzheimer te hebben en probeert ze er voor haar moeder te zijn. Bij van Royen ontstond meteen het idee om haar markante moeder in beelden vast te leggen. De filmbeelden maakte ze grotendeels zelf, waardoor wat je te zien krijgt vaak in dezelfde ‘setting’ is. Juist door deze eenvoud wordt het intieme element versterkt. We volgen Heleen en haar moeder in het dagelijks leven en op hun reis langs zorgverleners. Haar moeder komt te wonen in een mantelzorgwoning in de tuin van Heleen, totdat ze uiteindelijk naar een instelling gaat. De documentaire stopt na een jaar en volgt niet het verdere verloop van de ziekte.

In De Wereld Draait Door een interview met Heleen van Royen over de documentaire Het Doet Zo Zeer. Ook Hugo Borst zit aan tafel.

Het Doet Zo Zeer

Hugo

In het boek ‘Ma’ (2015) schrijft Hugo Borst openhartig over zijn dementerende moeder. Hartverscheurend, liefdevol en met veel gevoel schrijft de journalist en schrijver over zijn moeder die hij drie jaar van dichtbij meemaakt als mantelzorger. Als ze in het verpleegtehuis wordt opgenomen, beschrijft hij ook hoeveel moeite het haar kost om dit te accepteren en worden allerlei situaties die normaal aan het oog onttrokken worden voor de buitenwereld zichtbaar. Het boek van Hugo Borst heeft veel losgemaakt. Op de website van het ouderenfonds is de afgelopen maanden het meldpunt ‘Trots op ouderenzorg’ geopend, met Borst als mede-initiator. Opgeroepen wordt om positieve verhalen over de ouderenzorg te delen. Een witboek met positieve voorbeelden zal aan de politiek aangeboden worden om een positieve omslag in de ouderenzorg te helpen bewerkstelligen.

De mantel der liefde

Kees van Loenen, acteur, toneelschrijver en regisseur maakte een theatrale voordracht over de mantelzorger van een Alzheimerpatiënt.
“Ik wil gezien worden.
Ik wil gehoord worden.
Ik ben een mantelzorger van een dierbare.”
Kees van Loenen wil de mantelzorger zichtbaar maken, laten zien wat het betekent om iemand met Alzheimer te verzorgen. Dit levert ontroering, herkenning op en ook een lach. Hij trad op in verzorgings- en verpleeghuizen, woonzorgcentra, Alzheimercafé ’s en op Hogescholen. Kees van Loenen komt met zijn verteltheater ‘De Mantel der Liefde‘ naar de nieuwe bibliotheek, 20 april van 19.30 tot 21.00 uur, gratis op vertoon van een toegangskaartje.

Het Doet Zo Zeer

Adelheid Roosen: ‘Mam’

In 2010 maakte theatermaakster Adelheid Roosen een film over haar dementerende moeder, ‘Mam’. Net als bovenstaande documenten is ook deze film een ontroerend verslag van het ziekteproces waarin een geliefd persoon terecht komt. Ook hier staat Adelheid naast haar moeder in haar proces en slaagt erin om over te brengen hoeveel verbondenheid het je oplevert om iemand met dementie nabij te zijn, ondanks het verdriet en het verlies van de persoon zoals je die kende vóór de ziekte.

Reacties?

Wij zijn benieuwd naar reacties op dit blog en naar eventuele ervaringen als mantelzorger voor iemand met dementie. Laat het ons weten!