Het experiment van Ronald Giphart: kan een robot een literair verhaal schrijven?


Moeten wij ons zorgen gaan maken over een toekomst met robots? Nemen ze niet al ons werk over? Kan een robot een literair verhaal schrijven? En kun je een relatie hebben met een robot? Ronald Giphart deed een schrijfexperiment en Marcel Heerink schreef er zelfs een boek over: Zolang je robot maar van je houdt. Er valt veel over te zeggen en dat doen beide heren dan ook op woensdag 22 november.

Ronald Giphart

Asibot

Inmiddels kijken we niet meer raar op van bijvoorbeeld chatbots, we zien ze steeds vaker langskomen bij de klantenservice van bedrijven. Over het algemeen werken ze prima, maar ze voeren nog steeds vooraf gedefinieerde acties uit. Giphart wilde met zijn experiment een antwoord vinden op de vraag of een robot een uniek literair verhaal kan schrijven. Als tiende verhaal is ‘De robot van de machine is de mens’ aan het Nederland Leest-boek Ik, robot toegevoegd. Het is een verhaal geschreven door een robot genaamd Asibot onder leiding van Ronald Giphart.

Kunstmatige intelligentie

Ook al doen we alsof Asibot een fysieke robot is, in realiteit is het een kunstmatige intelligentie. Een soort computerprogramma waarin je verschillende bestaande boeken kan ‘laden’. Deze boeken worden vervolgens geanalyseerd en opgeslagen in het systeem. Daarna kan Asibot zelf nieuwe teksten genereren op basis van de inhoud van de boeken. Hieronder is een voorbeeld zien van Asibot’s suggesties wanneer het boek I, Robot wordt ingeladen:

Ben je benieuwd naar het verhaal van Ronald Giphart? Kom dan vooral luisteren op woensdag 22 november! Kaartjes zijn hier te krijgen.