Het leed dat Cito-eindtoets heet


Voor veel achtstegroepers komt de Cito-eindtoets eraan. De toets die hun basisschooltijd afsluit. Ook de toets waar veel te veel heisa over wordt gemaakt en veel te veel zwaarte aan toe wordt gekend (het is en blijft een momentopname). De keuze voor een middelbare school is immers al gemaakt; je moet je voor 1 maart inschrijven. Alleen een hogere score dan het advies dat kinderen kregen, kan nog iets veranderen. Enige pluspunt: de basisschool is van doorslaggevend belang in het advies. Het is nu dus niet meer zo dat de middelbare scholen op basis van de uitslag van de (eind)cito bepalen of een kind welkom is op hun school of niet.

Druk

Dit jaar zit ik er met mijn neus bovenop. Mijn dochter zit namelijk in groep acht en zij moet die toets maken. Nu verkeer ik in de gezegende omstandigheid dat het voor haar niet uitmaakt wat ze met die toets doet. Haar advies staat en ook al verpest ze de toets, dan nog verandert er niets. Toch wist haar juf er nog wat extra druk op te leggen: “Je gaat toch wel de hoogste score halen hè?” Mijn dochter knikte met een ietwat bedrukt hoofd. Ondanks dat ik al had gezegd dat ze zich er niet druk over moest maken, die druk kwam er alsnog.

Kauwgom en mascottes

Om het allemaal iets ‘gemakkelijker’ te maken voor de kinderen mogen ze tijdens de toetsdagen (drie ochtenden!) een aantal dingen meenemen die het iets relaxter voor ze moeten maken. Kauwgom, een mascotte en een flesje water. Mag bij gewone toetsen niet, maar oké. We maken het op de een of andere manier toch bijzonder, die eindtoets. En via de nieuwsbrief van school worden ouders er nog even attent op gemaakt dat de kinderen tijdens die dagen vooral geen vermoeiende dingen moeten doen: liever geen feestjes en op tijd naar bed!

Tips

Die eindcito, daar komen we niet onderuit. Ik laat maar even in het midden voor wie deze toets nu van belang is. Ik ga het positief benaderen. Hoe kun je er als ouder nu voor zorgen dat je kind deze dagen zo relaxed en normaal mogelijk doorkomt?

Zo min mogelijk oefenen

Het heeft geen zin om uitgebreid te oefenen voor de toets zelf. Dat geeft namelijk alleen maar onrust. Het is wel slim om samen een keertje een oude citotoets door te bladeren. Dat geeft een beetje een idee van wat voor vragen er worden gesteld, wat je moet doen en hoeveel tijd er voor is. Ook kun je er dan even met elkaar over praten.

Rol als ouder

Doe er als ouder zo ontspannen mogelijk over. Ben je zelf gespannen, dan breng je dit ook op je kind over. Ze voelen het haarfijn aan. Ga tussen de cito-dagen even wat leuks doen: de stad in, even wandelen, een spelletje doen. En als je kind lekker wil buiten spelen: lekker doen! Vooral niet zeggen: doe nou even rustig aan, want je hebt die toets.

Doe je best

Ik houd mijn dochter altijd voor: meer dan je best kun je niet doen. En dat geldt ook voor de eindcito. Gewoon je best doen, rustig blijven en goed lezen. Meer kun je niet doen. Het is tenslotte stof die je al eens hebt gehad. En nogmaals: aan het advies verandert niet veel. Je maakt de Cito-eindtoets eigenlijk alleen voor je school. Oh, nou heb ik het toch gezegd …

Heel veel succes voor alle achtstegroepers die de eindtoets moeten maken. Daarna kun je je lekker bezig houden met de Musical (het leed dat musicals heet – blog 2 :)).