Het leukste leesfeest van het jaar, het is Boekenweek!

Van zaterdag 10 maart t/m zondag 18 maart 2018 staat de bibliotheek in het teken van de Boekenweek. Het thema van de 83ste Boekenweek is Natuur. En dat is natuurlijk een veelzijdig thema! Er zijn leuke activiteiten en we brengen natuurlijk onze collectie onder de aandacht. Zo was afgelopen weekend de bibliotheek ongebouwd tot een groene oase. Bekijk hier de foto’s.

De Boekenweek viert de natuur én het boek!

Natuur is alomvattend, overal in en om ons heen. Wist je dat natuur vaak een grote rol speelt in literatuur? In klassiekers zoals Nooit meer slapen (W.F. Hermans), Robinson Crusoe (Daniel Defoe) en Moby Dick (Herman Melville). Solar (Ian McEwan) en Smeltend ijs (Ilja Trojanow) zijn literaire verhalen over bedreiging van natuur en klimaat. In Natuurdagboek (Nescio) en Boven is het stil (Gerbrand Bakker) spelen de typische Hollandse landschappen een literaire hoofdrol. Schrijvers kruipen graag in de huid van dieren, Anton Koolhaas en Toon Tellegen doen dit meesterlijk, maar ook: Dagboek van een Poes (Remco Campert), De Ruiter (Jan van Mersbergen) en De verwarde cavia (Paulien Cornelisse).

Zoek in de catalogus van de bibliotheek en vind jouw favoriete natuurboek.

Boekenweek-essay

Ik ben erg nieuwsgierig naar het Boekenweek-essay van dit jaar: Natuurlijk van Jan Terlouw. Natuurlijk is een ode aan de natuur en een vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties. Natuur is voor Jan Terlouw een onuitputtelijke bron van inspiratie. Door de schoonheid, de variatie en het mysterie ervan. Nog altijd vindt hij Nederland een van de mooiste landen van de wereld. Het groen, het water, de dijken, de jagende wolken, de wisseling der seizoenen, het fascineert hem mateloos. Maar hij is ook bezorgd, want de natuur is in gevaar. Een actueel en urgent thema dus!

Natuur in de bibliotheek

Midas Dekkers is een van de vele biologen in de Nederlandse letteren die al een paar keer te gast was in de nieuwe bibliotheek. Van hem is de onvergetelijke quote: “Echte fauna en flora kennen de mensen vooral van de slager en de groenteboer”. Maar ook in de bibliotheek kun je de natuur ontdekken! Want bij zoveel natuur horen natuurlijk eindeloos veel verhalen. In de bibliotheek zijn inspirerende boeken in het thema natuur gepresenteerd. Naast actuele en klassieke romans over natuur hebben we ook mooie boeken met natuurfotografie en diverse boeken over klimaat en duurzaamheid. Kom dus langs!

Cadeaus

Wie tijdens de Boekenweek lid wordt krijgt een exclusief linnen Boekenweek tasje cadeau en een literaire landkaart. Ons land wordt op deze uitvouwbare kaart prachtig vormgegeven in twaalf literaire fragmenten over de Nederlandse natuur, met wandelroutes en een toelichting door twaalf bibliothecarissen. De twaalf provincies zijn opgetekend uit boekfragmenten die een natuurlandschap omschrijven. Een pareltje voor aan de muur of onderweg in de natuur.

Voor nieuwe leden én voor onze trouwe leden is er dit jaar weer het Boekenweekmagazine, boordevol actuele boeken en titels bij het thema, met bijzondere interviews en exclusieve reportages. Haal het magazine in de bibliotheek, zolang de voorraad strekt.

Word bibliotheek-lid en steun de dierenambulance Almere

Word je lid van de nieuwe bibliotheek tijdens de Boekenweek? Dan doneren we bij ieder nieuw lid € 5,- aan de dierenambulance in Almere. Help de dieren een handje en steun de dierenambulance!