Het Vrije Woord: een avond met Fidan Ekiz en Maarten Zeegers


Woensdag 3 mei is het ‘de Internationale dag van de Persvrijheid’ en dit vormt de opmaat  naar 5 mei, de dag waarop we de vrijheid vieren. We ontvangen, samen met literair genootschap ‘eindig laagland’ Fidan Ekiz en Maarten Zeegers op een avond over Het Vrije Woord.

Hoe lang nog zwijgen?

Ik maak me grote zorgen over de verdeeldheid en de spanningen in Nederland.” Begint Ekiz haar essay ‘Hoe lang nog zwijgen’. Ik werd geraakt door dit boekje en deel haar bezorgdheid over wat er op dit moment gaande is in de maatschappij: radicalisering en polarisatie. Negatieve beeldvorming over moslims en buitenlanders die ontstaat door een kleine minderheid die zich afzet tegen de Nederlandse waarden en los gaat op social media. Fidan vraagt zich af waarom we de schreeuwers het debat laten gijzelen. De zwijgende meerderheid die de nuance aanbrengt wordt niet meer gehoord en laat zich ook niet horen.

Het Vrije Woord

(Pers)vrijheid

Onlangs stemden de Turkse Nederlanders in een referendum met een kleine meerderheid op uitbreiding van de macht van de Turkse president Erdogan. Een president die na de coup van juli 2016 honderden journalisten liet oppakken. Net als iedereen die hem niet goed gezind was. Wij vieren op 5 mei niet alleen meer dat we zijn bevrijd van de Duitse bezetting, maar ook dat we in vrijheid leven met vrijheid van pers, meningsuiting en godsdienst. Toch zijn er talloze landen waar dat niet mogelijk is. Daarover maakte Fidan Ekiz in 2016 al de prachtige documentaire serie ‘De pen en het zwaard’. Daarover vertelt ze in woord en beeld meer op de avond van Het Vrije Woord.

Maarten Zeegers, Syrië, Moslims en Den Haag

In 2013 verhuist Maarten Zeegers met zijn Syrische vrouw Sarah naar de Haagse wijk Transvaal. In deze buurt is driekwart van de inwoners moslim, en is hij degene die moet zien te integreren. Al snel blijkt dat Zeegers niet welkom is in de gesloten gemeenschappen. Hij ziet maar één mogelijkheid: zichzelf voordoen als moslim.

Het Vrije Woord

Ik was een van hen …

In zijn boek Ik was een van hen portretteert hij de bewoners en het leven in een wijk met een slechte reputatie. Dit wordt hem niet in dank afgenomen. Na publicatie van zijn boek moest Zeegers onderduiken. Onderduiken, een woord dat wij vooral verbinden aan de Joden in de Tweede Wereldoorlog. Wat betekent Persvrijheid en Het Vrije Woord voor Maarten Zeegers?  Op die vraag hoop ik een antwoord te krijgen.

Wil je aanwezig zijn bij Het Vrije Woord op woensdag 3 mei om 20.00 uur in bibliotheek Stad? Kaarten kosten € 5,- voor leden en € 7,50 voor niet-leden. Ze zijn hier verkrijgbaar of bij de klantenservicebalies in de bibliotheken.