Boeken waar je het nog warmer van krijgt: over zomer, hitte en de hel


Om open deuren in te trappen: het is vrij warm de laatste tijd. Zeer warm. Al kunnen we nu even naar adem happen. We houden de stemming erin met een lijst van boeken waar je het (nog) warmer van krijgt: over de zomer, hitte en de hel! 

Het brein van de boekennerd …

Met een glas drinken met veel ijsblokjes, alle ramen en deuren open, zonneschermen omlaag en de ventilator op maximaal, ben ik aan het bekokstoven welke boeken ik deze keer met jullie wil delen. Het is te warm om na te denken en al starend naar mijn scherm, heb ik maar één gedachte: Wat is het heet! Die gedachte breidt zich uit naar: Ik heb last van de hitte …! Pling, dat is het! Ik ga op zoek naar boeken over hitte en de zomer, heerlijk om op vakantie te lezen. Alsof ik het nog niet warm genoeg heb. Maar ja , mijn brein werkt soms raar … Als je balorig wordt van de hitte, zing dan mee met Olaf!

 

Lezen met het zweet op je voorhoofd …

Wat mij als eerste opvalt is dat er nog al wat thrillers over de hitte geschreven zijn. Blijkbaar doet de hitte rare dingen met mensen; ze worden gek en slaan aan het moorden. Ik kom titels tegen zoals Hittegolf van René Appel, Suzanne Vermeer. Wij worden de laatste jaren geteisterd door hittegolven, de schrijvers halen duidelijk hun inspiratie hieruit. De hel is ook vertegenwoordigd: Inferno van Dan Brown (één van mijn favorieten). De hitte van de hel van Gard Sveen, Safari naar de hel van Nemon. Als ik zoek naar zomer in deze genre, dan krijg ik een hele lijst. Om maar enkele te noemen: Sluit je ogen van Michael Robotham, Bloedheet van Jet van Vuuren (hele toepasselijke naam voor deze blog), Een zomer zonder slaap van Bram Denhouck, Tijgers in rood weer van Liza Klaussmann, Middernachtzon van Jo Nesbǿ en Vrij uitzicht van Anya Niewierra.

    

De alternatieven …

Mochten deze moordboeken naar je hete hoofd stijgen, bied ik je wat ander soort boeken aan:

  • Lekker zomers koken: één van mijn favoriete schrijfsters en kookprogramma-presentatrice Yvette van Boven met haar Home Made: Zomer (heerlijk en niet onbelangrijk: snelle, gemakkelijke recepten) of bbq-en met Jord Althuizen met z’n Smokey goodness
  • De literaire uitdaging: De hel van Dante (maak samen met hem een middeleeuwse wandeling door de hel) of iets veel minder heftig: De zomer die alles deed smelten van Tiffany McDaniel.
  • Ben je aan iets luchtigs toe? Lees dan gewoon een lekkere chicklit: Een nieuwe zomer van Sarah Morgan of Een zomer aan zee van Katie Fforde.

    

Veel leesplezier! Heb je nog leuke zomer- of hitte leestips? Deel ze met ons!