Welke invloed heeft het landschap op de mens?


Hoe verhoud je je als mens tot een wereld die meer en meer gecontroleerd en gestructureerd wordt? En welke invloed heeft dit landschap op de mens? Denker des Vaderlands René ten Bos (filosoof en hoogleraar aan de Radboud Universiteit) schrijft over deze invloed, onder meer in zijn boek Water. Een geofilosofische geschiedenis. Op donderdag 21 december komt hij naar Almere om op uitnodiging van kunstenaar Cindy Moorman op haar vragen over de invloed van landschap op bewoners in te gaan.

Landschapskunst

Cindy Moorman maakt deel uit van de tentoonstelling Once more, with feeling over veertig jaar landschapskunst in Flevoland. Zij presenteerde op 24 september j.l. haar performance De Constructies (het Wij, het Vlak en de Objecten) bij het Land Art project PIER+HORIZON van Paul de Kort in het Zwarte Meer in de Noordoostpolder. Met een bootje voeren deelnemers van de performance over het meer van Genemuiden naar de pier van het landschapskunstwerk bij Kraggenburg. Precies over de lijn van de voormalige strekdam die ooit Oud-Kraggenburg met het vaste land verbond.

Nu ligt Kraggenburg in het strak geordende landschap van de Noordoostpolder. In de performance en het werk dat in de tentoonstelling in Kunstlinie Almere Flevoland te zien is, vraagt Moorman zich af of een dergelijk gepland landschap niet een grote invloed heeft op het leven en denken van haar bewoners.

Na het verhaal van René ten Bos licht Moorman haar ideeën voor haar performance toe. Vervolgens gaan kunstenaar en filosoof met elkaar én met het publiek – waaronder deelnemers van Moormans performance – in gesprek.

Cindy Moorman en de Denker des Vaderlands

Donderdag 21 december, 20 uur (deuren open om 19.30u)
Kunstlinie Almere Flevoland, Esplanade 10, Almere Stad
Kaartverkoop via www.kaf.nl
Toegang € 5,- (inclusief toegang tot de tentoonstelling)