Hoe ik midden in de nacht een idee kreeg


Ik weet nog goed dat ik geopereerd was aan twee oksels, tegelijkertijd. Op bed kon ik maar geen houding vinden om te slapen. De verdoving was inmiddels al uitgewerkt en alles deed pijn. Schrijvers die niet kunnen slapen, gaan over boeken nadenken. Althans, zo werkt dat voor mij. En opeens dacht ik: ‘Waarom ga ik geen boek schrijven over een YouTuber?
Ik kijk regelmatig naar YouTube, en zag het altijd als een soort ‘guilty pleasure’. Waarom niet combineren met iets wat ik heel graag doe, namelijk schrijven? Ik bedacht hoe ik dat dan aan zou willen pakken en kon daardoor helemáál niet meer slapen. Ik lag opeens klaarwakker in bed, voor me uit te staren om mijn plannen nog beter te bedenken. Het betekende dat ik een hoop moest regelen, met mijn uitgever, maar ook – niet geheel onbelangrijk – een YouTuber. Loslaten ging toch niet meer.

Paul

Daarom heb ik het de dag erna allemaal meteen geregeld. Als je een goed idee hebt, dan moet je er niet mee wachten, iemand anders kan je voor zijn. Paul was de eerste YouTuber die ik aanschreef, omdat ik zijn video’s kende en dacht dat hij wel iets interessants te vertellen had voor het type boek dat ik graag wilde schrijven. Hij reageerde direct positief en in de gesprekken die volgden tussen Paul, de uitgever en mij, bleek dat we helemaal op één lijn zaten. Contracten werden samengesteld en afspraken gemaakt.

Skype, handig hoor

Al snel reed ik vanuit Zutphen naar Almere om te praten over Pauls leven. Ik ontmoette zijn vrouw en kinderen en heb hem talloze vragen gesteld. Het hele gesprek werd opgenomen en ondertussen maakte ik notities. We zijn op deze manier meerdere keren bij elkaar gekomen en hebben veel gesproken. Ook hebben we veel via Skype gedaan, omdat dit net zo makkelijk is. Iedereen in zijn omgeving werkte ook goed mee. Wendy beantwoordde eveneens allerlei vragen en zelfs Pauls beste vriend Chris ontkwam niet aan mijn vragenvuur.

Geen blabla

Het boek is informatief geworden, zonder te veel ‘blabla’. Precies wat we allebei graag wilden. Op deze manier is het voor zowel de jeugd als voor volwassenen interessant en kan iedereen er wat aan hebben. En zelfs mensen die niet zo bekend zijn met de wereld van YouTube kunnen hier wat van leren. Multifunctioneel. De samenwerking was ontzettend leuk, een geheel nieuwe ervaring, die ik als auteur niet had willen missen. Het meest bijzondere was misschien wel dat ik wat interessante dingen te weten ben gekomen, die de fans pas later zullen ontdekken. En één van die primeurs staat in het boek.

We zijn hier bijna een jaar mee bezig geweest. Langer dan ik vooraf had verwacht, maar we hebben er hierdoor wel echt een mooi boek van kunnen maken. Ik ben er trots op!