Hoe werkt dat nu? Tweede Kamer verkiezingen


Verkiezingen, waarschijnlijk klinkt dat als een ver-van-je bed-show. Althans, toen ik jong was in ieder geval wel. Waarom zou je je interesseren in politiek als je toch niet mag stemmen. Nou! Als je 18 bent mag je wat vinden van de politiek, omdat de politiek ook wat van jou vindt! In dit artikel maken wij saaie informatie makkelijk te begrijpen.

Hoe het allemaal werkt

Nederland heeft een koning. Koning Willem Alexander. Onze koning heeft weinig tot geen macht. Dat wordt ook wel een constitutionele monarchie genoemd. Omdat onze koning geen macht heeft, en deze macht in de handen van de regering ligt, stemmen wij om de vier jaar. Wij kunnen met het volk de Tweede Kamer kiezen. De Eerste Kamer wordt niet door ons gekozen. De Eerste en Tweede Kamer samen heet de Staten-Generaal. In de Tweede Kamer zitten politici van verschillende politieke partijen. Deze volksvertegenwoordigers beslissen over economie, zorg, onderwijs, verkeer en veiligheid. Alle Nederlanders van 18 jaar en ouder hebben stemrecht en kunnen daardoor meebeslissen wie er in de Tweede Kamer komen. Door te stemmen laat je weten met welke partij je het eens bent.

Dit zijn alle partijen:
politieke partijen 2017

Verkiezingen

Als je 18 jaar of ouder bent mag je stemmen. Dat doe je met je stempas (en je identificatiebewijs!) op het aangegeven stempunt. Per zoveel duizend stemmen verdienen politieke partijen een zetel. Het aantal stemmen dat je nodig hebt voor een zetel heet een ‘kiesdeler’. De kiesdeler hangt af van het aantal stemmen in totaal. Stel: er stemmen 1500 mensen. Er zijn 150 zetels, 1500 : 150 = 10. de kiesdeler is dan dus tien. Daarmee wordt dus bedoeld dat je tien stemmen nodig hebt om een zetel te krijgen. Hoe meer zetels, hoe meer macht in de Tweede Kamer. Om een regering te vormen is een meerderheid in de Tweede Kamer nodig; meer dan de helft van 150 dus. Deze bestaat uit verschillende partijen die een regeerakkoord hebben bereikt. Een samenwerkingen tussen partijen heet een coalitie!

Stem wijzer?

Weet je niet goed op welke partij je wil stemmen, dan kun je op verschillende manier een test doen. Je krijgt daarbij verschillende stellingen voorgelegd. Als uitkomst krijg je een of meerdere partijen die bij jouw standpunten passen. Ook kun je op tv de verschillende debatten tussen de partijen volgen. Als je echt de diepte in wilt, dan kun je per partij ook de partij-programma’s lezen. Bij de ene partij moet je je dan door 25 pagina’s heen worstelen, de andere partij vertelt het in één A4. Hieronder een overzichtje van de verschillende stemwijzers:
stemwijzer
kieskompas
groenkieskompas (voor wie de natuur en het milieu wil laten meewegen, helaas worden kleine partijen nie t meegenomen)
jongerenkieswijzer
– voor de leuk: De Speld-stemwijzer

In Jip en Janneke-taal

Bekijk dit filmpje hieronder voor een extra informatie: