De leukste Hollandse voorleesverhalen voor op vakantie!

Hollandse voorleesverhalen! Mijn oog viel op een nieuw prachtig vormgegeven voorleesboek voor kleuters: ‘In Holland staat een huis’. Dat stop je toch meteen in je vakantiekoffer, zeker als je in Nederland op vakantie gaat met kinderen? Of als je thuisblijft in de vakantie en uitstapjes maakt in ons eigen heerlijke Holland? Ik ging op zoek naar typisch Hollandse voorleesverhalen voor alle leeftijden voor in de vakantie. ‘In Holland staat een huis: de leukste Nederlandse liedjes, versjes en verhalen’ (Leopold 2015) is een aantrekkelijk voorleesboek met een fijne Hollandse uitstraling.

Klassiekers zoals Nijntje, Dikkie Dik, Kikker en Jip en Janneke ontbreken niet. Maar ook relatieve nieuwkomers zoals ‘Woezel en Pip’ en ‘Boer Boris gaat naar zee’ kom je in dit boek tegen. Zelfs Rie Cramer en Van Alphen’s ‘Jantje zag eens pruimen hangen’ zijn in dit boek opgenomen, evenals ‘Het Wilhelmus’! Voorleesverhalen goed voor urenlang lees- en kijk plezier.

Daarbuiten loopt een schaap!

Een andere verhalenbundel is ‘Daar buiten loopt een schaap: het grote voorleesboek voor kleine dromers’ (Ploegsma 2015). Ook in dit voorleesboek over slapengaan, dromen en logeren, vind je veel bekende verhalen van Nederlandse schrijvers zoals Paul Biegel, Imme Dros, Vivian den Hollander en Yvon Jaspers. Alleen Pippi Langkous van Astrid Lindgren is hierop een uitzondering. Vanaf ongeveer 4 jaar.

Wie stinkt daar zo?

‘Hallo, hallo, wie stinkt daar zo?’ De gekste, stoutste en ondeugendste voorleesverhalen (Leopold, 2015). Een heel aantrekkelijke bundel van 46 verhaaltjes, gedichten en versjes met bekende en nieuwe verhaalfiguren met kleurrijke illustraties. Vanaf 4 jaar.

Ties en Trijntje

Yvon Jaspers schreef verhalenbundels over ‘Ties en Trijntje’. Herkenbare en vrolijke verhaaltjes over de avonturen van een broertje en zusje. Achtereenvolgens: ‘Ties en Trijntje’ (2012), ‘Ties en Trijntje op vakantie’ (2014) en ‘Ties en Trijntje op de boerderij’ (2015). ‘Ties en Trijntje’ en ‘Ties en Trijntje op de boerderij’ zijn ook verkrijgbaar als luisterboek bij de nieuwe bibliotheek. Handig en leuk voor in de auto tijdens lange autoritten.

https://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase3/large/FC/9/5/7/5/1001004004725759.jpg

Typisch Hollands

Een rijke bron van verhalen voor iets oudere kinderen vind je bij auteur Arend van Dam. De vele bundels die hij heeft geschreven kun je voorlezen aan kinderen vanaf 7 jaar. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen de verhalen zelf lezen. De mooie waterverftekeningen zijn gemaakt door Alex de Wolf. Van zijn hand is ook: ‘Lang geleden: de geschiedenis van Nederland in 50 voorleesverhalen’ (Van Holkema & Warendorf 2007). Hierin beschrijft Arend vele mooie en spannende verhalen uit de Nederlandse geschiedenis op zo’n manier dat ook jongere kinderen meteen geboeid zijn. Door zijn manier van vertellen en de vele weetjes die hij aan de verhalen toevoegt, luisterden mijn kinderen altijd ademloos naar deze verhalen. In 2015 verscheen ook ‘Het grote lang geleden … doe boek’, vol met tips en activiteiten die aansluiten op de verhalen.

Ook leuk en heel Hollands: ‘Overal en ergens: op reis door Nederland in 50 voorleesverhalen’ (2009). In dit boek ga je op reis door alle Nederlandse provincies en ontdek je wat ons land zo bijzonder maakt, zoals onze duinen, dijken, havens en bollenvelden.
Zeker het vermelden waard: ‘Een hele kunst: Nederlandse kunstenaars en hun werk in 50 voorleesverhalen’ (2011). Van tekenaar Marius Escher, danseres Alexandra Radius tot en met de liedjes van Henny Vrienten. Allerlei Nederlandse kunstenaars uit de geschiedenis komen voorbij.
Verder zijn er nog ‘Ridders en Kastelen …’ (2011) en ‘De Vikingen!: verhalen over de Noormannen in Nederland’ (2015), met illustraties van Georgien Overwater. Echt boeken die bij veel kinderen tot de verbeelding zullen spreken en leuk om te combineren met een museum- of kasteelbezoek. Een aantal van de boeken van Arend van Dam is ook als luisterboek te leen.

https://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase3/large/FC/0/8/2/1/9200000010081280.jpg

Rijksmuseum

Hét boek om kinderen van 8 t/m 12 jaar enthousiast te maken voor het Rijksmuseum. ‘Het grote Rijksmuseum voorleesboek: de beste kinderboekenschrijvers over de meesterwerken uit het Rijksmuseum’ (Marion van de Coolwijk, Koos de Wilt, 2014). Bekende Nederlandse en Vlaamse kinderboekenschrijvers brengen schilderijen tot leven. Naar het museum met kleintjes? ‘Nijntje in het museum’, van Dick Bruna is daarvoor een goede inleiding.

En tot slot. ‘Nederland’ van Charlotte Dematons. (Lemniscaat, 2012). Dit prachtige grote prentenboek met alleen maar mooie geschilderde kijkplaten geeft een overzicht van Nederland in vogelvlucht. Bijzonder om al die leuke, grappige en bijzondere details samen met kinderen te bekijken vanaf 4 jaar. Maar ook voor mensen en kinderen die nieuw zijn in Nederland is dit een aanrader!

http://www.hallo-nederland.nl/hallo-nederland/images/9789047704980.jpg

  • Boek
  • Boek
  • Boek