Human Library part deux: ga in gesprek met een levend boek!


Vorig jaar begonnen we met spanning aan de eerste Almere versie van Human Library. Hier konden bezoekers van de nieuwe bibliotheek geen boeken lezen, maar mensen! Niet zomaar mensen, maar mensen die in het dagelijks leven te maken hebben met vooroordelen. Mensen die jij in het dagelijks leven misschien niet zo snel spreekt.

Human Library

Levende boeken

Het was een spannende onderneming! De selectie van levende boeken was enorm intensief, omdat mensen een heel persoonlijk verhaal vertelden. En daar moet je zorgvuldig mee omgaan. Op welke manier wilden wij hun verhaal delen met bezoekers van de nieuwe bibliotheek? Op 9 december kon iedereen die de bibliotheek binnenliep een van onze levende boeken ‘lezen’. De volgende ‘boeken’ waren aanwezig:

– Blind
– Chronisch ziek
– Dominee
– Ex-gedetineerde
– Moeilijke jeugd
– Gehandicapt – Herseninfarct
– Laaggeletterd
– Lesbienne
– Moslima
– Nabestaande van zelfdoding
– Psychose
– Syrische vluchteling
– Transgender
– Vader van een kind met een beperking
– Visueel beperkt
– Verslaafd

Spannend

Zowel de boeken als de bezoekers (en de organisatoren!) vonden het in het begin een beetje spannend. Al snel bleek dat echter nergens voor nodig. Er werd namelijk ontzettend enthousiast gereageerd. Dat bleek ook uit het gemiddelde cijfer dat de bezoekers de dag gaven: een 9,1! Daarnaasthad 97% van de lezers het idee dat ze nieuwe kennis hadden opgedaan door het gesprek met het levende boek. Het allerleukste was echter te horen dat alle lezers dit evenement zouden aanraden aan andere mensen. En mede daarom doen we het dit jaar nog een keer!

Op zaterdag 17 november organiseert de nieuwe bibliotheek in samenwerking met Avanti de tweede editie van Human Library. Tussen 12.00 en 16.00 uur kun jij een van onze twintig boeken komen lezen. Kijk hieronder alvast voor enkele reacties van bezoekers van afgelopen jaar!

Met wie zou jij graag in gesprek willen gaan?

Human Library