Spreekuur HUMANITAS Almere elke maand in bibliotheek Stad

Heel veel Almeerders kennen Humanitas Almere. Ze zijn er actief als vrijwilliger of ze ontvangen tijdelijk ondersteuning van een vrijwilliger van Humanitas. Dat kan bijvoorbeeld op het gebied van opvoeden, opgroeien, detentie, eenzaamheid, taalondersteuning rouw, scheiding … Het maakt eigenlijk niet uit waarbij mensen hulp vragen of bieden bij Humanitas, de essentie is dat het hulp van mens tot mens is. Persoonlijk, laagdrempelig en vanuit gelijkwaardigheid.

Vrijwilligers

Voor wie Humanitas nog niet kent of beter wil leren kennen: elke eerste woensdagmiddag van de maand staan wij in bibliotheek Stad met het Humanitas-informatiepunt. Hier kun je informatie krijgen over de ondersteuning die Humanitas Almere kan bieden. Of over de mogelijkheden om vrijwilliger te worden voor Humanitas. We hebben inmiddels ruim 800 vrijwilligers die zich binnen alle verschillende thema’s inzetten om een stadsgenoot die het even niet alleen redt, tijdelijk te steunen. Vrijwilligers van Humanitas worden goed getraind en begeleid. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om kennis en ervaring op te doen op heel veel vlakken. Zodat niet alleen de deelnemers, maar ook de vrijwilligers er beter van worden. Dat vinden we belangrijk en daar zetten onze beroepskrachten zich elke dag met hart en ziel voor in!

Ondersteuning nodig?

Dus heb je interesse om dankbaar vrijwilligerswerk te gaan doen en daarbij goed begeleid te worden? Of zou je het fijn vinden om tijdelijk ondersteuning te krijgen van een mede-Almeerder die alle tijd en aandacht voor jou heeft? Of heb je gewoon zin in een kopje koffie en een praatje? We heten je heel graag welkom bij ons informatiepunt! Voor kinderen is er dan ook vaak een leuke activiteit te doen, zoals dromenvangers maken, kleuren, een spelletje met je ouders en je kunt prachtige inspiratiekaarten versturen (of zelf houden …).

Ervaring

Een vrijwilliger die gezinnen ondersteunt binnen het project Home-Start vertelt: “Het lijkt soms alsof je met kleine dingen bezig bent, maar juist die kleine stapjes zijn heel belangrijk. Vaak schakelen mensen – meestal moeders – Home-Start in, omdat het ze allemaal te veel wordt. De eerste keren ga ik altijd gewoon op de bank zitten. Ik luister, geef aandacht, leef mee en toon begrip. Dat vind ik een waardevolle basis. Na een tijdje ontstaat er een band. Omdat ik wat meer afstand heb tot hun gezinssituatie, kan ik vervolgens doorgaan op wat eerder is verteld. Of op wat ik in het gezin heb zien gebeuren. Positieve aandacht geven vind ik belangrijk. De moeder wijzen op haar sterke kanten en haar weer laten genieten van haar kind. De kracht is dat je elke week in het gezin komt en de tijd hebt.”