Iconische horrorfilms: dé cijfers die je moet kennen

Eind oktober is Nederland weer volledig in de ban van Halloween. Een perfect moment om samen met je vrienden (of alleen, als je durft) te griezelen onder het genot van een enge horrorfilm. Een goede horrorfilm kiezen, waar zowel jij als je meekijkers van genieten, kan echter tricky zijn. Zo kan de ene wat beter tegen liters bloed, terwijl de ander aan het plafond hangt bij een schrikmoment.

Iconisch?

Voor Stylight was dit genoeg reden om de grootste horror film-klassiekers tegen het licht te houden. Hierbij zijn alle details van de 10 meest iconische horrorfilms geanalyseerd. Zo bestaat de uiteindelijke selectie uit: Psycho (1960), The Shining (1980), The Exorcist (1973), Friday the 13th (2009), The Conjuring (2013), Halloween (1978), Scream 3 (2000), The Texas Chainsaw Massacre (1974), Saw (2004) en IT (2017).

Veel bloed levert geen engere film op

Ben je iemand die slecht tegen bloed kan? Dan kun je het beste met een grote boog om de films Friday the 13th, The Texas Chainsaw Massacre en IT heen lopen. Dit betekent overigens niet dat een film waarin het nepbloed niet rijkelijk vloeit, ook minder eng is. Zo is er bijvoorbeeld in de film The Conjuring, die door velen als één van de engste films van de laatste tijd wordt gezien, bijna geen druppel bloed te bekennen.

Schrik?

Ben jij iemand die slecht tegen plotselinge schrikmomenten kan? Dan is The Texas Chainsaw Massacre wederom de slechtste film die je kunt kijken. De film levert maar liefst 46 schrikmomenten op. IT en Scream 3 laten je iets minder schrikken, ‘slechts’ 33 keer.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Goed nieuws: je kunt jezelf enigszins op de grote schrik voorbereiden, wanneer je weet dat het moment eraan komt. De grootste take-away in een horrorfilm is de aanwezigheid een vreemd geluid waar de hoofdpersoon achteraan gaat.

Vreemde geluiden …

Een vreemd geluid volgen is verantwoordelijk voor 31% van alle slechte gevolgen in horrorfilms. Andere signalen van naderend onheil zijn momenten waarbij de groep hoofdpersonen besluit op te splitsen (24%), of wanneer iemand een eng huis binnenloopt (26%).

Nieuwsgierig geworden naar meer bijzondere horrorfilmfeiten? Klik dan even door, je vindt het allemaal terug. Van welke film het bloederigst is, het aantal moorden, hoe lang het duurt voordat de eerste moord gepleegd wordt, tot de verschillende plaats delicten. Je leest het allemaal hier. Griezel-ze!