Inkt, het vloeibare goud

Ondanks het feit dat we afstevenen op een volledig digitaal tijdperk, is er één apparaat dat nog steeds niet weg te denken is uit kantoren, bibliotheken en scholen: de printer. Op dagelijkse basis worden er miljoenen bestanden en teksten op papier geprint, zonder dat we hier echt bij stilstaan. Wat een printer verbruikt? Inkt, het vloeibare goud …

Inkt duurder dan parfum of insuline

Voor een vloeistof die we zo regelmatig gebruiken, is inkt een bijzonder duur goedje. Als je kijkt naar de gemiddelde prijs van inkt, betaal je per milliliter aanzienlijk meer dan wat je betaalt voor bijvoorbeeld een milliliter bloed, parfum of insuline.

Je betaalt het meest voor een mililiter kleurinkt, namelijk gemiddeld zo’n € 3,23. Zwarte inkt is al iets goedkoper (€ 2,57), maar is nog steeds een stuk duurder dan insuline (€ 1,85), Chanel No.5 (€ 1,06) of een milliliter GHB (€ 0,80). Ter vergelijking: zou je je auto willen voltanken met zwarte inkt, in plaats van met normale Euro 95 benzine (€ 0,00004 per milliliter)? Dan kun je bij de kassa ongeveer €115.000,- afrekenen.

Ryman Eco, het meest besparende font

Als je veel print, weet je waarschijnlijk dat het aanschaffen van nieuwe cartridges best prijzig kan zijn. Daarnaast heeft veel printen ook een impact op het milieu, omdat er sprake is van veel inkt- en papierverspilling. Wil je duurzamer omspringen met je printgedrag, of ben je simpelweg geïnteresseerd in het drukken van je printkosten? Denk dan eens aan het type font waarin je doorgaans je documenten typt. Ryman Eco is een font dat speciaal is ontworpen om zo milieuvriendelijk mogelijk te printen. Hiermee verbruikt een printer namelijk doorgaans al 33% minder inkt dan andere fonts.

Ter vergelijking: als je een boekwerk van 200 pagina’s wilt uitprinten, kan dit je met een dik lettertype, zoals ‘Impact’, bijna drie hele cartridges kosten. Met Ryman Eco zou je dit met slechts één cartridge kunnen bewerkstelligen. Over boekwerken gesproken … Wist je dat er heel veel boeken zijn geschreven met ‘inkt’ in de titel? Neem maar eens een kijkje

Een goed milieu …

Met het kiezen van een ander lettertype kun je dus heel gemakkelijk al je steentje bijdragen aan een beter milieu. Ook het standaard printen in grijstonen en je papierinstellingen op dubbelzijdig zetten, zijn eenvoudige manieren om milieuvriendelijker te printen. Op zoek naar meer print-tips die het milieu ten goede komen? Bekijk dan eens de infographic Het vloeibare goud: inkt.