Instagram Shopping: binnenkort beschikbaar?

Onlangs schreven we al dat het Instagram bedrijfsaccount steeds leuker wordt door nieuwe mogelijkheden, maar er komt nog meer leuks aan. En dan vooral voor webshops. Sinds november wordt er namelijk al getest met Instagram Shopping. Het kan nog even duren voor we er allemaal gebruik van kunnen maken, maar uiteindelijk kunnen duizenden bedrijven hiermee aan de slag. 

Instagram heeft op dit moment meer dan 600 miljoen actieve gebruikers, waarvan ongeveer vijf miljoen actieve bedrijfsaccounts. En 70% van alle Instagram-gebruikers volgt bedrijfsaccounts. Het bedrijf zegt dat het ontwikkelen van Instagram Shopping onderdeel is van hun missie om relaties tussen mensen en de merken waar ze van houden te versterken. Door meer mogelijkheden te creëren om producten te ontdekken en te onderzoeken via Instagram.

Instagram Shopping: hoe gaat dat in z’n werk?

Via een zogeheten ‘shopping tag’ kun je straks als retailer producten in een Instagram-post markeren als ‘te koop’. Wanneer een Instagrammer op die knop drukt, re-direct deze naar een productpagina voor meer details. Zoals wat het product kost en een link om direct te kunnen bestellen. Instagram denkt hiermee potentiële kopers te kunnen verleiden tot impuls aankopen. En daar houden retailers van, toch? Ook de statistieken, die nu al beschikbaar zijn voor bedrijfsaccounts, worden verder uitgebreid zodat je bijvoorbeeld kunt zien hoe vaak er op de koopknop is gedrukt.

Instagram Shopping vs. Pinterest

Pinterest biedt al langer een vergelijkbare mogelijkheid met de zogeheten ‘buyable pins’, waarmee producten direct gekocht kunnen worden zonder de Pinterest-omgeving te hoeven verlaten. Deze optie in Pinterest is echter geen doorslaand succes. Gebruikers lijken niet echt snappen hoe het werkt en willen vooral ‘pinnen’. Aan Instagram de uitdaging om er wél een succes van te maken.

Wij zijn zeer benieuwd wanneer Instagram Shopping in Nederland beschikbaar komt en of er veel bedrijven gebruik van gaan maken. Ga jij het gebruiken zodra het kan?