Internationale Vrouwendag: Become the best version of yourself!

Het is (bijna) 8 maart, Internationale Vrouwendag. De dag waarop er internationaal aandacht is voor vrouwenemancipatie en -discriminatie. Deze datum voert terug naar New York, 8 maart 1908, toen vrouwen in staking gingen vanwege slechte arbeidsomstandigheden. In 1922 werd 8 maart uitgeroepen tot Internationale Vrouwendag.

Jaren ‘80

Ik herinner me een vrouwendag, begin jaren ’80. Voor het eerst in mijn leven kwam ik terecht in een vrouwenhuis. Het was de tijd van ‘baas in eigen buik’, het recht op abortus. Vrouwen droegen buttons met daarop een heks op een bezemsteel (die vond ik persoonlijk erg leuk). Of met het vrouwenteken: soms met een vuist in het rondje. Ik vond het indrukwekkend: de sfeer was behoorlijk heftig herinner ik me. Veel tuinbroeken en kortgeknipte haren. Misschien was het idee toen dat om gelijkwaardig aan mannen te zijn ook de kleding en de haardracht mannelijk moest lijken? Of ging het erom dat je je niet meer mooi moest willen maken om mannen te behagen? Iets later nam ik deel aan een meidenpraatgroep. Eens in de paar weken spraken we met meiden van dezelfde leeftijd over zaken die ons bezighielden en leerden we hoe we meer in onze kracht konden komen te staan.

vrouwendag

Vrouwendag 2017

Op de website van internationale vrouwendag las ik dat dit jaar ‘krachtig in het leven staan na huiselijk geweld’ centraal staat. En er wordt een meidenproject gesteund. ‘Become the best version of yourself’: een project dat meisjes helpt om weerbaarder te worden. Na 35 jaar is dit dus nog steeds even belangrijk en actueel. De maatschappij is enorm veranderd sinds ik zelf als jonge meid in een meidengroep zat. Ingewikkelder is het leven geworden voor meiden van nu. Cultuurverschillen, allerlei verschillende manieren van communicatie via sociale media, jongens van verschillende komaf en met verschillende normen en waarden. Het is goed dat er aandacht is voor meiden die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Op de site van Internationale Vrouwendag kun je zien welke activiteiten er georganiseerd worden in het land op 8 maart.

vrouwendag

Lezen over vrouwenemancipatie?

(S)hevolution: de eeuw van de vrouw, van Kirsten van den Hul (2013). In dit boek kijkt de schrijfster kritisch naar vrouwenemancipatie en stelt vast dat in alle lagen van de bevolking een nieuwe emancipatiegolf nodig is om macht, middelen en menskracht te herverdelen in samenwerking met mannen. Een kritische kijk op vrouwenemancipatie?

vrouwendag

Slooff (je) ….?

Vrouwen -emancipatie: doorbraak of inbraak? Hoe de feministes zichzelf en andere voor de gek hielden, van Adriaan Slooff. (2015).
We zijn nu eenmaal een bibliotheek en hebben dit boek in de collectie omdat meningen nu eenmaal kunnen verschillen. Adriaan heeft het duidelijk niet zo op het feminisme en ziet vooral de nadelen ervan: echtscheidingen, stress enzovoorts. Hij schrijft vanuit het standpunt dat mannen en vrouwen ongelijk zijn en dat vrouwen hun rechten en kansen krijgen van … jawel, mannen! Grappige achternaam eigenlijk in dit verband! Slooff!

vrouwendag

He named me Malala

Een bijzondere documentaire over Malala Yousafzai, het Pakistaanse meisje dat neergeschoten werd door de Taliban omdat ze naar school ging en opkwam voor meisjes die dat niet mochten. Ze overleefde, hield een toespraak voor de VN en kreeg in 2014 de Nobelprijs voor de vrede. In de film zie je ook hoe ze nu haar leven leeft in Engeland. Een prachtige en indrukwekkende film over een heel bijzonder, legendarisch en krachtig meisje om dit blog over internationale vrouwendag mee af te sluiten!

vrouwendag