Hoera! Vanaf 15 juni één internetbundel voor de EU!

Internetbundel voor de EU: wat verandert er?

Je kunt vanaf 15 juni in de Europese Unie zonder extra kosten internetten (via 3G of 4G afhankelijk van de dekking in het gebied). Het betekent dat je de bundel die je in Nederland hebt, ook gebruikt in andere landen binnen Europa. Dit geldt alleen voor landen binnen de Europese Unie, daarbuiten gelden weer andere tarieven. Dit betekent dat je bijvoorbeeld op vakantie minder afhankelijk bent van de aanwezigheid van (vaak gebrekkige) WiFi. En daarmee bespaar je dus extra kosten, zeker als je gewend bent om alles te streamen. Denk aan muziek luisteren via Spotify of filmpjes kijken via YouTube.

Internetbundel voor de EU: hoe werkt het voor de providers?

Als buitenlanders (uit Europa) naar Nederland komen en hier gebruikmaken van een mobiel netwerk, betaalt de buitenlandse provider een bedrag aan de Nederlandse provider en omgekeerd. Voorheen werden die bedragen los doorberekend aan jou als klant. Dat was voor sommige providers een belangrijke inkomstenbron. De weerstand tegen het afschaffen van de roamingtarieven kwam in Brussel dan ook, weinig verrassend, voornamelijk uit Zuid-Europese landen waar veel vakantiegangers komen. In Nederland komen juist relatief weinig toeristen die volop data gebruiken, terwijl Nederlanders zelf wel fanatiek internetten in het buitenland.

Dit betekent dus dat Nederlandse providers in de nieuwe regeling twee keer zo veel kwijt zijn aan de roamingkosten van hun klanten, dan er binnenkomt door roaming van buitenlanders. Terwijl providers in landen als Spanje en Italië veel meer roaminginkomsten ontvangen dan er naar het buitenland verdwijnt. Hoeveel geld dit de Nederlandse providers gaat kosten, is moeilijk te berekenen, maar de telecombedrijven rekenen zelf op flinke kosten.

Wij gaan deze zomer naar Oostenrijk op vakantie en hebben dus gelijk plezier van deze nieuwe regeling. Klaar met het aanschaffen van losse buitenlandbundels. Blijf jij ook in Europa?